Жителите на Дали възразяват срещу провеждането на фестивала AfroBanana

Предстоящия фестивал скара жителите на Дали и организаторите

Възмутени жители на Дали във вторник се оплакаха, че планираното провеждане на фестивала на афробанана в близката гора ще навреди на местната дива природа.

Комисията от жители и приятели на Дали изброиха девет причини, поради които фестивалът, планиран за следващия месец, не трябва да се проведе в гората Дали, съобщава CNA.

Те твърдят, че не са против фестивала, но според тях има други места в района, по-подходящи за това събитие.

Според тях, фестивалът ще навреди на околната среда и ще причини обезпокои общността, притеснявайки де от опасност за пожар. Освен това, предоставянето на инфраструктура ще предизвика много интензивен трафик и че „светлинното и шумовото замърсяване ще бъдат неизбежни“.

Организаторът на фестивала Константинос Киприану обаче каза, че гората не е защитена зона от Натура 2000 и че дори им е предложено от горското стопанство.

Киприану подчерта, че опазването на околната среда е „характеристика на фестивала“ и че AfroBanana е единственият фестивал в Кипър, който извършва екологични проучвания на своите потенциални места преди провеждането на фестивала.

Той каза, че са били проучени повече от 40 потенциални места и че след приключване на проучването фестивалът е получил одобрение от местните власти в Дали за провеждане на фестивала.

Организаторите на фестивала добавят, че почистват фестивалната зона както преди, така и след събитието. Освен това използват рециклируеми съдове за храна и напитки, преносими пепелници, за да гарантират, че тютюневите изделия се изхвърлят правилно.

Киприану постави под съмнение загрижеността на жителите за околната среда, тъй като каза, че предложеното място за фестивала е „бунище“, твърдейки, че в момента е пълно с изхвърлени боклуци.

„Ако толкова им пукаше за гората, сами щяха да я чистят“, каза той.

Фестивалът ще се проведе от 13-16 юли и се очаква да събере любителите на електронна музика и ударни инструменти от целия остров.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*