Безплатни круизи в Лимасол като част от фестивала Thalassa 2023

Президентът Никос Христодулидес ще открие фестивала Thalassa 2023, популяризиращ морската култура в Лимасол този уикенд.

За първи път кораби на Военноморските сили, пристанищната и морската полиция, Департамента по рибарство и морски изследвания, както и влекачът на терминал VTS Vasiliko ще бъдат видени от гостите, присъстващи на фестивала на кея на Лимасол тази събота – 20/05, каза заместник-министъра  по корабоплаването Марина Хаджиманоли.

Говорейки на пресконференция, тя отбеляза, че насрочването на събитието, което се организира съвместно от министерството на корабоплаването и община Лимасол, не е случайно. Международният ден на жената в корабоплаването се отбелязва на 18 май, а Европейският ден на морето – на 20 май.

Като благодари на 37-те участващи организации, тя обясни, че фестивалът има за цел да култивира морето и морската култура в гражданското общество, както и да популяризира морето като начин на живот, забавление, спорт, избор на обучение и професия.

В своето обръщение кметът на Лимасол Никос Николаидес припомни, че общината има 4000-годишна връзка и история с морето, „което е оформило града, неговата идентичност, неговата култура, неговата икономика, неговото развитие, неговите хора“.

Фестивалът Thalassa, каза той, е средство за оформяне на политики и действия, които ще помогнат за запазването на тази история.

По време на събитието, община Лимасол ще информира посетителите за редица въпроси, като мониторинга на чистотата на морето в залива Лимасол и мерките за ограничаване на замърсяването, чистотата на брега и морското дъно и годишния форум на Синия Лимасол, който ще се проведе на 26 май.

Освен това община Лимасол ще информира за своя Център за иновации, който ще бъде открит по-рано през деня от президента на републиката, както и за избора му за един от 100-те европейски града, които имат за цел да станат климатично неутрални и интелигентни градове до 2030 г.

Ще има и пет безплатни 40-минутни круиза, в сътрудничество с Relax Cruises, започващи от старото пристанище, като първият започва в 14:00 часа, а последният в 18:00 часа. В 16:00 часа ще има три състезания с джет ски от Limassol Jet ski Club и демонстрация на Fly board.

От 16:00 часа на мястото на фестивала ще има разходка с кокили за забавление на малки деца, а в определени часове ще се провеждат детски занимания.

Фестивалът ще бъде закрит с концерт на Костас Македонас на Стария пристанищен площад от 20.30 ч.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*