Експерти пристигат да дадат становище за Националната система за здравеопазване (НЗС) на Кипър

Експерти на Световната здравна организация и Европейската комисия са пристигнали в Кипър за провеждане на сравнително изследване върху жизнеспособността и ефективността на различните здравни осигурителни схеми за Националната система за здравеопазване (НЗС).

Според официално съобщение, експертите ще проучат схемата на базата на една застрахователно организация –Здравната  застрахователна организация – както и на базата на множество организации.

Екипът от експерти ще проучи също кога и как изпълнението на НЗС ще бъде осъществимо. Проучването за НЗС е предвидено в Меморандума за разбирателство, който Кипър подписа с международните си кредитори, като част от споразумението за спасителен заем през 2013.

Инициативата за подготовка на изследването е на Министерството на здравеопазването, което е поканило  за тази цел независими международни експерти.

Съобщението гласи, че в окончателния проект на законопроекта за Националната здравна служба ще се създаде единна застрахователна организация, но ще се има предвид и потенциала за разширяване на системата и с други застрахователни организации.

PhN

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*