Ейде: Съветът за сигурност стои напълно зад усилията ми

Специалният пратеник на Организацията на обединените нации Еспен Барт Ейде получи топла подкрепа от всички членове на Съвета за сигурност в усилия му за възобновяване на мирните преговори, каза той пред репортери след уведомяване на Съвета за последните събития по кипърския проблем.

Барт Ейде, заедно със специалния представител на ООН Лиса Бутенхайм, информира членовете на Съвета за последните събития в двучасова среща, преди да говори с пресата.

“Ние информирахме членовете на Съвета за сигурност както за мисията на UNFICYP, така и за състоянието на нещата в политическата сфера в рамките на преговорите “, каза норвежкият дипломат. “Имахме много добра дискусия със Съвета, която бе потвърждение за силната подкрепа на всички членове, които стоят ясно зад нас, и всички отново подчертаха значението на бързото възобновяване на преговорите.”

Бутенхайм защити отсъствието на обвинения в доклада на генералния секретар на ООН, публикуван на 9 януари, твърдейки, че неподстрекателския език е насочена към улесняване на по-бързото възобновяване на преговорите.

“Когато ние търсим начини да върнем страните на масата на преговорите и тяхното възобновяване възможно най-бързо, не искаме език, който ще доведе до по-нататъшно ескалиране или ще поляризира ситуацията,” каза Бутенхайм. “Бих искала да кажа, че двете мисии на ООН в Кипър [посредническата и UNFICYP] работят в много тясно сътрудничество и това е един много добър пример за отборен подход на терена, което мисля, че се признава и от двете страни.”

Барт Ейде добави, че остава в тесен контакт с двете страни на острова, след като говорил с Ероглу “едва вчера [неделя]”.

“Но това, което мога да споделя с вас е, че докато ние все още сме в задънена улица, аз чувствам, че е налице действителна воля и от двете страни да се търси начин да се излезе от ситуацията и да се върнат към преговорите”, каза той.

“Това не води непременно до незабавна промяна, но ние мислим какво може да се направи и аз подготвям моя екип за бързи и ефективни преговори, веднага щом можем и когато дойде моментът.”

Специалният пратеник на ООН отбеляза, че кипърският проблем е един от малкото проблеми, по които има консенсус в Съвета за сигурност.

“Имам пълната подкрепа в този подход и това е много важно, защото има много проблеми в света, където този орган е по-малко единодушен, отколкото, когато става въпрос за Кипър, и това е нещо, което всички кипърци трябва да признаят, да приветстват и да се опитат да използват – силната подкрепа, която имате от страна на международната общност да се върви напред към двузонална, двуобщностна федерация на Кипър.”

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*