Признаци за компромис по закона за конфискация на имотите

По време на срещата на президента Никос Анастасиадис с партийните лидери в понеделник, законът за конфискациите е бил обект на много бурни дискусии, съобщава националното радио.

Анастасиадис е информирал партийните лидери за недоволството сред международните кредитори на Кипър във връзка с решението на Парламента да замрази законодателството на конфискации до 30 януари. Според споразумението за заем между правителството и международните кредитори, законът е трябвало да влезе в сила от 1 януари, но опозиционните партии се обединиха, за да се отложи гласуването му, докато рамката за несъстоятелност – набор от закони, регулиращи несъстоятелността – не бъде внесена от правителството за гласуване  заедно със закона за конфискациите.

След обсъждане, беше решено, че парламентарните партии обмислят възможността да се договорят за временно спиране на запора върху първични жилища, в замяна на отказ от замразяването.

Междувременно Анастасиадис увери партиите, че няма да се възползва от правото си да се обърне към Върховния съд, предвид факта, че замразяването е валидно само до края на януари.

Рамката на неплатежоспособност, включваща пет различни закона, е почти готова да се представи на парламента, като петият и последен закон все още се обсъжда между правителството и експертите на Тройката.

Въпреки това депутатът от опозиционната АКЕЛ Янос Ламарис предупреди в понеделник, че партията му е готова да удължи възбраната на закона, ако рамката за несъстоятелността не бъде внесена в парламента преди изтичането на срока на замразяването на влизането му в сила.

Той говори след съвместно заседание на парламентарните комисии по финанси и вътрешните работи, в което деликатния въпрос за поръчителите, които да са натоварени с отговорността на погасяване на кредита, когато кредитополучателят е изпаднал в несъстоятелност чрез фалит, остана нерешен.

Депутатите заявиха, че поръчителите не могат да бъдат третирани по-несправедливо от кредитополучателите, които имат могат да бъдат оставени да се измъкнат през обявяване на несъстоятелност. Тази позиция срещна съпротива от Асоциацията на банките, които имат правни аргументи, като договора, подписан с поръчителя, който е независим от този, подписан с кредитополучателя.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*