Ейде очаква официален отговор за отхвърлянето на предложението му

Специалният съветник на Генералния секретар на ООН за Кипър Еспен Барт Ейде очаква да получи официален отговор на предложението си по отношение на управлението на добива на въглеводороди, по време на посещението си на острова, което започва в понеделник, каза говорителят на посредническата мисия на ООН Мишел Бонардо пред CNA.

Коментирайки факта, че кипърската гръцка страна вече е отхвърлила предложението, Бонардо каза: “Предложението му е било отхвърлено публично, но никой не седна да му обясни причините, така че аз мисля, че той ще очаква това.”

Ейде, предложен двупистов процес, при който консултативна комисия ще бъде създадена, за да се справи с техническите аспекти на управление на природния газ и електроенергията в един обединен остров, успоредно на мирните преговори. Предложението беше отхвърлено от двете страни.

Бонардо каза още, че Ейде, който се очаква да пристигне на острова днес следобед, ще се срещне по-късно през деня с Световния съвет на църквите (ССЦ). 25-членна делегация на Изпълнителният комитет на ССЦ се намира в момента в Агия Напа, по покана на Кипърската църква.

Дипломатът от ООН ще се срещне във вторник следобед с президента Анастасиадис. Срещата с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу е насрочена за сряда сутринта.

Той също така ще има срещи преговарящите от двете страни и с лидери на политически партии.

Ейде ще се срещне с лидерите на Демократическата партия (ДИКО), социалдемократите ЕДЕК, Зелената партия и Алианса на гражданите, както и в северната окупирана част с лидерите на Турската кипърска демократична партия и на Републиканската турска партия,

Бонардо каза, че Ейде ще има срещи и с посланици и вечеря с консултативния екип. Той ще се срещне и с представители на академичните среди.

В петък сутринта норвежкия дипломат ще участва в конференция на PRIO (Изследователски институт за мир Осло) в централата в Кипър  която ще се проведе в Никозия под надслов “Конфликт в Европа – Европа в конфликт”. След това той ще напусне острова.

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*