Ейде в Кипър в опит да прекъсне безизходицата в преговорите

Специалният съветник на генералния секретар на ООН пристигна Еспен Барт Ейде в Кипър вчера следобед за отделни срещи с лидерите на двете общности в опит да се преодолее застоят в преговорите след като Турция продължи NAVTEX за сеизмични проучвания около острова в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър.

Кипърската новинарска агенция (CNA) съобщава, че целта на посещението на Барт Ейде според ООН, е да разбере пряко от лидерите техните виждания за настоящата безизходица в преговорите и перспективите за решението на проблема.

Пред журналисти след среща с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу късно във вторник Ейде каза, че застоят е започнал да вреди на процеса на преговорите.

“Мисля, че е започнало увреждане на процеса на преговори и може да видим някои негативни тенденции в следващите месеци”, каза той. “Така че смятам за важно да използвам възможността, за да уведомя Съвета за сигурност, за да работим с всички страни и да се опитаме да гарантираме, че ще се върнат на масата за преговори.”

Правителствени източници заявиха пред CNA, че решението на Турция да разшири NAVTEX усложнява усилията за преодоляване на безизходицата, причинена от първия NAVTEX в края на миналата година.

Същите източници твърдят, че кипърската гръцка страна продължи да полага усилия, за да се намери начин за преодоляване на безизходицата.

Днес сутринта Ейде трябва да се срещне с президента Никос Анастасиадис.

Специалният съветник също планира да използва пътуването да подготви доклада си пред Съвета за сигурност, насрочен за 26 януари, с оглед на подновяването на мандата UNFICYP, който изтича на 31 януари.

Източниците казаха пред CNA, че кипърската гръцка страна ще настоява пред Барт Ейде, че ООН трябва да даде вярна картина за това, коя страна е отговорна за провала на възобновяване на преговорите.

Анастасиадис се оттегли от преговорите през октомври миналата година, след като Турция издаде първата си NAVTEX, която изтече на 30 декември. След това тя издава втора този месец, която да продължи да тече до края на април.

Междувременно турският външен министър Мевлут Чавушоглу пристигна в северната част миналата нощ, за да обсъди кипърския въпрос с Ероглу.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*