Евродепутатите призоваха Турция да изтегли войските си от Кипър

В седалището си в Страсбург Европейският парламент в сряда одобри доклад за напредъка на Турция през 2014 година, в който също се призовава Анкара да оттегли своите окупационни войски от Северен Кипър, както и да върне “призрачния град” Фамагуста на ООН, така че Кипър може да работи за отварянето на пристанището под митнически надзор на ЕС.

“Турция трябва да започне да изтегля войските си и да прехвърли района на Фамагуста на ООН, докато Република Кипър трябва да отвори пристанището на Фамагуста под митнически надзор на ЕС”, се казва в доклада.

И се добавя: “Турция трябва да се въздържа от по-нататъшно заселването на турски граждани в окупираните райони на Кипър.”

Евродепутатите отбелязаха също, че Турция трябва да зачита “суверенната изключителна икономическа зона” на Кипър.

В доклада не се споменава нищо за отварянето на нови глави по присъединяването на Турция към Европейския съюз. В същото време се подчертава, че Турция може да има важна геополитическа и геостратегическа роля в ЕС.

Въпреки това се  подчертава и загрижеността на ЕС по въпроса за споразумението на Анкара с Русия за газопровода “Турски поток”.

В допълнение ЕП потвърди силната си подкрепа за обединението на Кипър, въз основа на справедливо, цялостно и трайно уреждане на двете общности, под егидата на генералния секретар на ООН, което да е в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и на ценностите и принципите, на които се основава ЕС, за двуобщностна, двузонова федерация с единен суверенитет, единна международна правосубектност и единна гражданска позиция, с политическо равенство между двете общности и равни възможности за всички свои граждани.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*