Евробарометър: 39% от кипърците биха използвали обществения транспорт, ако той беше редовен

Най-често използваният транспорт във всяка държава-членка на ЕС е колата, според последното проучване на Евробарометър.

Това е особено вярно за анкетираните в Кипър (85%), Ирландия (73%), Словения (71%) и Малта (70). Градски обществен транспорт е най-често използван в Латвия, но дори и там цифрата е сравнително ниска – към 31%, следвана от Полша и Румъния (по 29%).

В седем държави-членки един на всеки пет анкетирани казва,че ходенето е най-често използваният начин за придвижване във ежедневието и това е особено силно сред анкетираните в България, Испания (и двете 25%), Румъния и Португалия (и двете 23%). Анкетираните в Холандия твърдят, че използват велосипед (36%), а 45% използват велосипеда почти толкова често, колкото и автомобила.

Удобството е най-важната причина за използване на избрания от анкетираните вид транспорт във всички държави-членки. В 21 държави-членки най-малко половината от всички анкетирани споменато комфорт, анкетираните в Ирландия са най-много (80%), следвани от тези във Франция, Люксембург (и двете 78%), Италия и Кипър (и двете 77%), докато скоростта е най-споменавана в Люксембург (47%), Франция (43%) и Дания (42%).

В дванадесет държави-членки анкетираните, които използват кола, мотоциклет или мотопед, казват, че “по-добро покритие обществен транспорт” ще ги насърчи да го използват по-често. Тези в Словения (40%), Австрия (39%) и Финландия (36%) са най-склонни да направят това, докато в седем държави-членки респондентите казват, че “редовността на обществения транспорт” ще ги насърчи да го използват по-често, а това е особено вярно за тези в Кипър (39%), Чешката република (38%) и България (35%).

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*