Днес отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН

Как да стигнем до нула” е темата на Световния ден срещу СПИН в Кипър

Броят на серопозитивните случаи на ХИВ, регистрирани през миналата година в Кипър е два пъти повече в сравнение с предходната година и може да нарасне до 70 нови случая, се казва в изявление от кипърска неправителствена организация. В Кипър са регистрирани около 850 души, живеещи с ХИВ.

2Как да стигнем до нула” е темата на Световния ден срещу СПИН тази година, което отразява целта за нула нови ХИВ случаи, нула на смъртните случаи от СПИН и нула случаи на дискриминация на ХИВ / СПИН носители.
Според данните, публикувани от UNAIDS, агенцията на ООН за борба със СПИН, 1,5 милиона души са починали от СПИН през 2013 г., цифра, която показва лек спад за осма поредна година. През 2014 г. 36,9 милиона души живеят с вируса на СПИН, а през юни 2015 г., 15,8 милиона души имат достъп до лечение.

Докладът за 2015 г. на UNAIDS се отнася за намаляване с 35% на нови ХИВ случаи от 2000 г. насам, и с 42% намаление на смъртните случаи, свързани със заболяването от 2004 г. насам, както и 84% увеличение на хората, които имат достъп до антиретровирусни медикаменти за предотвратяване на заболяването от 2010 г. насам.
„Като цяло, информацията на UNAIDS е оптимистична и изглежда, че надеждата да се сложи край на епидемията от СПИН през 2030 г. е възможна”, се казва в изявление на неправителствената организация.

3„За съжаление, Кипър поддържа поведение, характеризиращо се с предразсъдъци, стигматизация и маргинализация на носителите на ХИВ”, заяви депутата от ДИСИ Стела Кириакиду.
„Като държава наш приоритет трябва да стане разпространяването на точна информация, повишаването на осведомеността и защитата на правата на пациентите, особено по отношение на правото на труд”.
Центърът за обслужване и подкрепа на СПИН носители KYFA предлага безплатни тестове за ХИВ от 30 ноември до 5 декември. За повече информация на телефона на центъра: 25340305.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*