Джо Байдън опита да намали напрежението в отношенията с Турция заради Гюлен  

 

Вицепрезидентът на САЩ потвърди сътрудничеството на Вашингтон и обясни, че процесът по екстрадация ще отнеме време

Вицепрезидент на САЩ Джо Байдън се опита да намали напрежението, което се появи в отношенията с Турция заради искането за екстрадиране на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен. Байдън, който е на посещение в Турция, призова вчера турските власти да проявят търпение към американската съдебна система.

Процесът по екстрадиция ще отнеме време, коментира американският вицепрезидент и потвърди сътрудничеството на Вашингтон по случая с живеещия в Пенсилвания ислямски проповедник. Гюлен отрича всякакво участие в опита за преврат на 15 юли, при който загинаха над 270 души, напомня АП.

Байдън заяви още, че “разбира силните чувства” на турското правителство и на турския народ по въпроса за Гюлен. Той каза, че САЩ работят с Турция, за да помогнат за подготовката на официално искане за екстрадиция на Гюлен.

Той се постара да премахне опасенията, че САЩ защитават Гюлен.

“Ние нямаме никакъв, никакъв, никакъв интерес да защитаваме някой, който е навредил на наш съюзник”, каза на пресконференцията Байдън. “Но ние трябва да изпълним правните стандарти съгласно нашето законодателство”, допълни той.

Байдън предупреди, че президентът Барак Обама няма да се намеси в процеса по екстрадиция, отбелязва АП.

Турски официални лица, включително президентът Реджеп Тайип Ердоган, многократно призоваха САЩ бързо да екстрадират Гюлен. Турция е започнала официална процедура за екстрадиция на Гюлен, съобщи от своя страна турският премиер Бинали Йълдъръм.

На пресконференцията турският премиер Бинали Йълдъръм отбеляза, че Турция и САЩ не трябва никога да позволяват инциденти да навредят на техните отношения, посочва Ройтерс. Байдън отхвърли намеците, че американското правителство е знаело за плановете за преврат предварително.

“Съединените щати не са имали никаква предварителна информация за това, което предстои на 15 юли”, каза Джо Байдън.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*