Гората на Пафос е затворена за безопасност на фона на червена тревога за риск от пожар

Деветдесет процента от гората на Пафос е затворена за публичен достъп поради изключителен риск от пожар, съобщи  днес /14,7,23, директорът на горското стопанство Хараламбос Александру.

Днес в Кипър има код червено за опасност от пожари и оранжев за изключително високи температури.

Александру отбеляза, че главните планински артерии от манастира Кикос до Ставрос тис Псокас и Лисос до Ставрос тис Псокас в момента все още са отворени, но всички второстепенни пътища са затворени за обществеността в опит да се намалят шансовете за пожари, предизвикани от човешка дейност.

Дори разчистването на горското стопанство е спряно поради високата опасност от топлинно излъчване на инструментите и високите нива на влажност, каза директорът.

Всички станции и обсерватории са обслужвани и се използват дронове, за да се поддържа максимална бдителност.

Междувременно вече в планинската общност на Кало Хорио Клиру в района на Никозия е бил ликвидиран пожар, причинен от искри от електрически проводници.

Александру подчерта разочарованието, изпитвано от службите за предотвратяване на пожари от инциденти, причинени от липсата на поддръжка на инфраструктурата от страна на електроенергийния орган (EAC).

„В продължение на 15 години работим, за да накараме EAC да поеме своя дял от отговорността за пожари, причинени от липса на поддръжка“, каза Александру, добавяйки, че в други страни, като САЩ, това е нещо естествено.

Александру не потвърди дали пожарът в Кало Хорио, който според него е станал близо до военен лагер от Pharmakas, е причинен от оголени кабели, пренапрежение или друга електрическа повреда.

Пожарните служби овладяха напълно пожара, избухнал в 7.30 сутринта за около час.

Седемнадесет служители на горското стопанство с четири противопожарни коли, както и трима пожарникари с една противопожарна кола, работиха за потушаване на огъня, докато силите остават в района в готовност за пожари.

Изгорели са над 8000 кв. м площ, покрита с дива растителност.

Точните причини за пожара се изясняват.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*