„ВЪРВИ НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ“ – празничен концерт на българските училища в Кипър по случай 24 май

На 20 май в амфитеатъра на парк Молос в Лимасол се проведе празничен концерт по случай 24 май – деня на българската просвета и култура, организиран от сдружение „Българи зад граница“ и училище „Паисий Хилендарски“- Лимасол. В празничната програма взеха участие танцови състави и изпълнители от всички училища на острова, както и кипърски и руски танцови школи. Присъстваха посланикът на Република България Христо Георгиев, представители на кметство Лимасол, на български организации и сдружения в Кипър.

В препълнения амфитеатър празникът започна с шествие, начело на което стоеше портретът на братята Кирил и Методий, развяха се български знамена, звуча любимото на всеки българин „Върви народе, възродени!“

Организаторите се бяха погрижили събитието да се превърне в истински празник на всички ученици и учители. Невероятен жест към преподавателите от българските училища на острова развълнува не само тях, но и всички присъстващи. Г-жа Таня Христова, председател на сдружение „Българи зад граница“ ги помоли да излязат на сцената, където те получиха цветя и грамоти в знак на благодарност за апостолската си работа да пръскат българска просвета далеч от България. Всички училища, сдружения, ансамбли, културни институции получиха почетни грамоти от домакините.

Атмосферата беше неописуема! Вълнението беше онова истинско вълнение, което всеки истински учител изпитва на 24 май и което за първи път учителите в Кипър усетиха от толкова много години. Нито една институция, нито една отговорна личност, нито едно сдружение или съюз не почете българските учители на острова така искрено и от сърце, както го направи г-жа Таня Христова, за което й благодарим от сърце!

Концертът продължи с изпълненията на танцьори и певци от всички български училища, както и на гостите от кипърски и руски танцови школи.

В края на тържеството, когато запя и народния певец Добрин Добрев, се изви кръшно българско хоро.

Благодарим от сърце на организаторите и лично на г-жа Таня Христова, че въпреки трудностите ни, показа как да следваме мисията си и да вървим по пътя, който сме поели – ЗАЕДНО! Защото без учителите и училищата, ние тук, в чужбина, ще се претопим и ще изгубим нашата идентичност.

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРСКИ УЧИТЕЛИ!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, КОЛЕГИ НА ПЕРОТО И СЛОВОТО!

ДА ПРЕБЪДЕМ!

Живка Милова

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*