Въпреки войната, през 2024 г. туризмът в Кипър ще остане стабилен

Въпреки предизвикателствата, породени от продължаващия конфликт в Газа и в Украйна, броят на чуждестранните туристи , които се очаква да посетят Кипър през 2024 г., ще бъде много подобен на 2023 г., ако не и по-висок, според президента на Асоциацията на хотелиерите (Pasyxe) Танос Михаелидес.

Говорейки пред Cyprus Mail в понеделник, Михаелидес обаче каза, че всички прогнози се основават на сценарии, които могат да се променят много бързо.

„ В момента Израел е вторият най-важен пазар за Кипър след Обединеното кралство“. Това означава, че не можем наистина да предвидим броя на израелските посетители в Кипър тази година поради настоящата геополитическа ситуация.“

Въпреки това той очаква добри посещения от всички други европейски пазари, тъй като броят на посетителите от страни като Франция, Германия, Швеция и Полша се е увеличил през 2023 г.

Михаелидес също така добави, че пристигащите от Русия също са все още под въпрос за 2024 г., поради настоящите санкции, наложени на страната от ЕС.

Въпреки празнотата, оставена от руския пазар, Кипър успя да достигне и дори да надмине нивата на пристигане от 2019 г. Трябва да се отбележи, че приходите за 2023 г. надвишиха цифрите, регистрирани през 2019 г., и успяха да поемат 25-процентната загуба на пристигащи от Русия и Украйна.

Той подчерта необходимостта кипърската туристическа индустрия да разнообрази пазарите и да удължи туристическия сезон. Ноември 2023 г. отбеляза изключително представяне, особено в региона Пафос.

„Най-добрият сценарий за 2024 г. е да повторим успеха от 2023 г. Очаква се загубите от Израел да бъдат компенсирани от печалби от други пазари“, каза Михаелидес.

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*