Втори кипърски гръцки футболист ще играе за отбор от северната част

Кипърският турски футболен клуб Degirmenlik обяви подписването на втори кипърски гръцки играч, въпреки бурните реакции, предизвикани от подписването на Димитрис Василиу миналия месец.

Василиу беше силно критикуван за решението си да бъде първият кипърски грък, играещ за кипърски турски отбор от 1955 г. насам и дори е получил смъртни заплахи. Реакцията дори подтикна 35-годишният баща на друга стъпка – той публично защити решението си да подпише за Degirmenlik. Откакто е подписал с турския клуб Василиу, баща на две деца, е загубил работата си като треньор на момчета до 15 години в местния клуб Омония Aрадипу и заяви, че също е заплашен с възможност за прехвърляне на работа на друга позиция от началниците си в полудържавната електрическа компания на Кипър АИК .

Аргирис Христофи, вторият кипърски гръцки играч, който подписа с кипърския турски отбор, не е бил разубеден от враждебната реакция.

“Това е моят живот и аз правя каквото си искам с него”, каза Христофи, според кипърския турски ежедневник Yeni Duzen, добавяйки, че не мисли, че да играе за турския кипърски отбор е някакъв проблем.

“Вярвам, че футболът има силата да донесе мир на света”, добавя  още Христофи.

Той се присъедини към тренировката на отбора вчера, заедно с Василиу, който се очаква да направи своя дебют в събота.

Турската футболна асоциация на Кипър (CFTA) и Асоциацията на Кипър по Футбол (CFA) подписаха споразумение през 2013 г., което да проправи пътя за обединението на футбола на острова. Почти една година по-късно и двете страни изглежда се изчакват един друг да ратифицират споразумението.

Според условията на CTFA ще стане член на CFA като съдружник в съответствие с устава и регламентите на  CFA. CFA ще продължи да бъде член на ФИФА и УЕФА. Тя също ще остане ръководния орган, отговорен за организирането, обслужването и управлението на футбола в Кипър, както и всички международни футболни дейности в страната.

Съгласно условията на споразумението, CTFA ще бъде член на CFA, което по същество включва всички кипърски турски клубове.

Споразумението също така ще задължи кипърските турски отбори, за да се придържат към разпоредбите на ФИФА относно трансфери. Те ще участват в турнирите за Купата на УЕФА и в първенството на CFA. Кипърските турски треньори също ще могат да получат треньорски лицензи УЕФА чрез CFA.

Кипърските турски отбори се оттеглиха от CFA през 1955 г., след началото на въоръжения борба на EOKA за обединение с Гърция.

Последният мач, игран между кипърски гръцки и турски отбори, е мачът в Ларнака  между съставите на Пезопорикос  и Четинкая в полуфинала за Купата на Кипър.

СМ

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*