Внимание, нов вирус дебне във Фейсбук

 

Той разпраща от ваше име покани до приятели да гледат порно или да се включат в групов секс с вас

 Вируси превземат социалната мрежа Фейсбук. В потока от новини може да забележите, че ваши приятели споделят клипове или снимки с порно съдържание. Оказва се, че потребителите се “заразяват” чрез кликане върху подобни фотоси или видеа, след което самият вирус поема контрол над техния компютър.

ИТ специалисти предупреждават да внимаваме какво отваряме във Фейсбук, особено от мобилния си телефон, чрез който много лесно може да натиснем даден пост без да искаме. Ние обаче не може да видим дали сме се заразили с вируса, а само приятелите ни.
Какво да направите, ако имате вирус:

1. Предупредете приятелите си в социалната мрежа да не отварят съмнителни съобщения от вас, както и да игнорират всякакви други, съдържащи порно.

2. Сменете паролата си за достъп.

3. Вижте всички приложения, които използвате (Apps You Use). Премахнете всички съмнителни сред тях.

Междувременно стана ясно, че освен порно вирус, друг от типа “бот нет” краде информация на потребителите за интернет банкирането им. По този начин хакерите могат да опразнят банковите сметки на хората само за секунди. През последните няколко месеца са зачестили оплакванията от подобно неправомерно прехвърляне на пари. В тази връзка е хубаво често да сменяме паролите си.

Да се смееш ли или да плачеш…

Порновирус поел контрола върху профила във Фейсбук на областния управител на Кърджали Илия Илиев. Сред потърпевшите е и евродепутатът Илхан Кючук, пише 24rodopi.com. Както вече бе споменато, без да подозира, областният управител на Кърджали Илия Илиев анонсира на страницата си във Фейсбук новината, че хакери са пуснали още голи снимки на знаменитости. Дадени са и два линка, които могат да заразят профилите на всеки един ползвател на социалната мрежа, ако кликне върху тях.

IT-специалисти установиха, че порновирус атакува профили във Фейсбук и оттам поема отдалечен контрол върху компютъра на жертвата, като разпраща от негово име съобщения и снимки с отбелязвания на приятели. Заразата се лепва, когато хората кликнат върху интересно клипче, най-често с порно, или сензационна новина, споделена от приятел.
Понякога виждате съобщение, че трябва да актуализирате Flashplayer-а си, или че трябва да разрешите някакво незнайно приложение да получи достъп до профила ви, за да отворите линка. И в двата случая, ако се съгласите, вирусът превзема акаунта ви, а после и компютъра. Той разпраща от ваше име покани до приятели да гледат порно или да се включат в групов секс с вас. Ако някой приеме, вместо приятни удоволствия ще получи големи главоболия.
Ако разберете от приятел, че разпращате нецензурни покани във Фейсбук, трябва веднага да предприемете действия в три стъпки, съветват IT-спецовете, поддържащи социалната мрежа:
Самите служители на Фейсбук неколкократно обясниха, че се опитват сами да ограничат и елиминират зловредните програми. Може да им помогнете, като докладвате на администратора всички порнолинкове, които сте изпратили или получили. Това обаче трябва да стане, след като сте профилактирали профила си с горните стъпки, за да сте сигурни, че атакуващата програма няма да ползва отново името ви.

Ако вирусите са „завзели” компютъра ви, би трябвало да бъдат уловени и поставени под карантина от вашата антивирусна програма.

Акцент

Друг разпространен вирус „заключва“ профила ви във Фейсбук и ви иска пари, за да ви го върне отново. Сумите стигат до 500 долара. Съветът на ИТ експертите: не плащайте, защото ще ви изнудят повторно, търсете специализирана помощ.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*