Карнавал, карнавал…, животът е безспирен карнавал

Наближават дните на Карнавала в Кипър. Магазините са отрупани с маски и костюми

Въпреки кризата, и тази година хиляди хора ще облекат карнавалните костюми и ще се веселят.

Тази година организаторите на фестивала в Пафос са изправени пред сериозно изпитание – каква да бъде водещата тема.

Оригиналното решение е намерено в лицето на тазгодишния крал на карнавала, който ще бъде „Наказващият“ (“The Punisher”) и е сатиричен подбив с широката злоупотреба с власт и позорната корупция на длъжностни лица, които засегнаха града през последните месеци.

Всяка година секретарят на културния отдел на общината, Ермена Маис, избира темата.  Тя сподели, че въпреки че тази година темата е хумористична, тя носи и сериозно послание.

“Тъй като имахме толкова много лоши отзиви в пресата, темата тази година е „Наказващият“ – “The Punisher”; това е свързано с гръцката митология. На първо място е престъплението, следва наказанието и накрая катарзиса. Имахме всички тези престъпления и скандали и сега сме в процес на наказание на тези, които ги извършиха. Надяваме да се следва и катарзис, за да се сложи край на всички сътресения и след това да се обърне нова страница с нови надежди. ”

“Бюджетът за тази година е най-малкият, който ни е бил предоставян и е по-малко от  20,000 евро. Той ще се използва за организиране на четирите основни карнавалните събития, организирани от общината.”

Парадът на карнавала ще се проведе в събота, 21 февруари в 15:00 и  участниците ще минават през центъра на Пафос по Грива Дигени авеню.

“Ние вече имаме над 70 платформи и групи, които са се регистрирали, което е най-големият брой досега. Хората искат да изразят себе си и своя гняв и разочарование.”

Г-жа Маис каза още, че вярва, че хората от все сърце са приели темата за тази година, като начин за справяне с почти ежедневни обвинения за ширещата се корупция в Пафос. Тя отбеляза, че целта е също да се забавляват, тъй като все пак карнавалът не е съдебна зала.

“Ние трябва се използваме сарказма, хумора и сатирата, за да се справим с всичко, което ни удря. За да имаме възможност да се заемем с живота си, ние се нуждаем от ново начало. Искаме публичните лица и тези, които са все още на власт, да получат това съобщение високо и ясно. Времето на престъпна дейност вече свърши и нищо няма да остане ненаказано.”

Кралят на карнавала –  „Наказателят“ (“The Punisher”) ще влезе в града в четвъртък, 12 февруари в 15:00 часа, ще мине по улица Гривас Дигенис и ще се насочи към общинския паркинг Pervola.

В петък, 20 февруари ще се проведе големият карнавален бал. Мястото ще бъде обявено скоро.

Големият парад ще се проведе на следващия ден, събота 21, и участниците ще минат през центъра на Пафос от 15:00.

В понеделник 23 февруари – традиционният “празник” Чист Понеделник ще се проведе в района на фара, от 12 часа на обяд.

Карнавалът в Лимасол ще се проведе между 12 и 22 февруари, обяви вчера кметът Андреас Христу и ще се фокусира върху кипърските традиции.

“Ние вярваме, че бавно ще ставаме все по-оптимистични и ще се заемем с живота си”, каза той.

“По думите на латиноамериканския писател Жоржи Амаду, карнавалът е празник на равенство и демокрация и тази максима, мисля, говори много за нашия карнавал тази година”, добави той.

Събитията ще включват изложби и културни програми, детски игри и “серенади”, които ще обикалят града и ще пеят през нощта в различни квартали.

Основното събитие ще бъде карнавалното шествие на 22 февруари, в което се очаква да участват 120 платформи.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*