Регистриран случай на западнонилска треска в Кипър

Един човек, заразен с вируса на Западен Нил е по пътя към възстановяване. Здравните органи са взели всички необходими предпазни мерки, за да не бъде възможно разпространение на болестта.

В изявлението си, здравните служби заявиха, че няма причина за тревога. Пациентът е постъпил за лечение преди пет седмици и вече се възстановява от заболяването. Заразил се е при пътуване в страна, в която има регистрирани случаи на Западнонилска треска.

Обикновено ухапаните от комара, причиняващ инфекцията не развиват признаци или симптоми на заболяването, но някои по-чувствителни развиват животозастрашаващи заболявания, включващи възпаление на гръбначния мозък или мозъка.

Леките признаци и симптоми на вирусната инфекция Западен Нил обикновено изчезват сами. Но тежки признаци и симптоми – като силно главоболие, треска, загуба на ориентация или внезапна слабост – изискват незабавно внимание и сериозно лечение.

Предпазване от нилска треска

Тъй като няма превантивна ваксина срещу нилска треска, специалистите препоръчват да се избягват водоеми и области, в които комарите се събират. По този начин човек може да се предпази от множествените ухапвания от инфектирани комари.

При посещение на местности, където има много комари, инфекцията може да се избегне чрез облекло, покриващо кожата и нанасянето на репеленти срещу комари.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*