Властите трябва да помислят за намаляването на летищните такси

Прогнозите, че със затварянето на националния авиопревозвач Cyprus Airways, туризмът в страната сериозно ще пострада, не се сбъднаха.

В рамките на няколко месеца след затварянето на компанията, старите авиокомпании, които работеха и няколкото нови, са увеличили полетите си от и до острова.

airОт януари Ларнака добави четири нови дестинации и още 20 полета седмично, а летище Пафос – девет нови маршрута и три допълнителни полета седмично. Чуждите авиокомпании съзряха пролуката в пазара и се възползваха веднага, което е и начина на работа на свободния пазар. И всичко това при нулеви разходи за данъкоплатците, които години наред плащаха огромните загуби на националния авиопревозвач Cyprus Airways, с мотива, че той помага за туристическата индустрия.

Спадът на руските туристи тази година няма връзка със закриването на компанията, а с ниските нива на рублата тази година.

В доклад на КОТ пише, че цените на билетите за Франция и Холандия сега са по-евтини, а пристигащите посетители от Полша, Австрия и Чехия се очаква да нараснат с между 15 и 20% през следващата година. Видимо увеличение има и на туристи от Израел тази година, като догодина се очаква увеличение на полетите с 30%.

Увеличаването на броя на авиокомпаниите означава по-голяма ценова конкуренция за привличане на пътници. Ако те видят, че някой маршрут не е рентабилен, със сигурност ще го спрат, а няма да продължат, както правеше Cyprus Airways години наред, обслужвайки губещи дестинации.

Може би правителството и управлението на летища Хермес следва да проучат възможността за намаляване на летищните такси, които според туроператорите са твърде високи, като начин за стимулиране на пътническия трафик и да помогнат на туристическата индустрия. Би било жалко да не се възползват от по-големия брой полети, които в момента са факт, и няма съмнение, че ползите за икономиката далеч ще надхвърлят загубите на държавните приходи от високите летищни такси.

CNA

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*