Кипърските лидери преминават към основните въпроси

Президентът Никос Анастасиадис и кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ проведоха третата си среща в сряда.

Специалният пратеник на ООН Еспен Барт Ейде говори пред пресата след срещата, като каза, че двамата лидери съвместно преглеждат работата, вече извършена от двамата главни преговарящи и сега навлизат в преговори по същество относно нерешени важни въпроси.

Двамата лидери се появили “със силна решителност, и се ръководят от съвместната си ангажираност, преследвайки целта си за постигане на цялостно решение възможно най-скоро” каза Ейде веднага след срещата.

Ейде каза, че двамата мъже са удовлетворени от “базовата оценка”, която беше направена на техните преговарящи в началото.

“Лидерите се съгласиха, че тези преговори ще бъдат в центъра на тяхната работа от сега нататък и че всички въпроси ще бъдат разгледани в един цялостен и взаимозависим начин,” каза Ейде.

Двамата преговарящи сега ще работят интензивно върху тази задача и ще докладват на следващото заседание на лидерите, което ще се проведе на 29-ти юни 2015.

Срещата – което е в рамките на  подкрепяните от ООН преговори, се проведе от 10 ч в защитената зона на ООН в Никозия.

Специалният пратеник на ООН за Кипър Еспен Барт Ейде проведе разговори в Атина по-рано тази седмица, преди да се срещне с двамата лидери на острова във вторник.

“Двамата лидери ще продължат да се съсредоточават върху изпълнението на тяхната съвместна визия за обединен федерален Кипър,”  заяви Ейде пред репортери във вторник. “За тази цел допълнителни срещи също са насрочени за юни и юли.

Норвежкият политик също говори за “изключително силна” международна подкрепа за намиране на решение на Кипър като добави, че “звездите са много добре подредени за намиране на решение”.

Междувременно главните преговарящи Андреас Мавроянис и Йоздил Нами също продължават разговори с двамата мъже, като се опитват да поставят основите за започване на преговори по същество.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*