Български лекар направи революция в неврохирургията

На теория Дарек Фидика не трябваше никога повече да изпита усещането от ходенето, ако не беше станало чудото. 40-годишният поляк, който бе напълно парализиран от кръста надолу след нападение с нож, обаче днес прави първите си стъпки след революционна терапия, ръководена от българския неврохирург д-р Павел Табаков.

Всъщност става дума за научен подвиг, тъй като досега тази операция се считаше за невъзможна. Под ръководството на българския неврохирург полските лекари са свързали две части на скъсан нерв благодарение на нервни клетки от носа на пациента, което се възприема като голяма надежда в медицината.

—————————-

Трансплантацията, извършена от екипа на д-р Павел Табаков в университетската болница във Вроцлав, е първа по рода си. Полякът пък е първият в света пациент, възстановил се от подобна травма. Триумфът на медиците пък е описан в новия брой на сп. “Сел трансплантейшън”. Лечението е възможно благодарение на клетки от носа, които отговарят за обонянието. Там те действат като проводници, позволяващи на рецепторите да се възпроизвеждат.

В първата от двете операции, извършена през 2012 г., д-р Табаков, премахнал една от двете обонятелни луковици на Дарек и запазил клетките в изкуствени условия. Две седмици по-късно трансплантирали клетките в гръбначния мозък на Дарек. Клетките били трансплантирани над и под раната с около 100 инжекции. След това от глезена на Дарек били взети 4 миниатюрни парчета нервна тъкан. Те били поставени от лявата страна на раната, която е с дълбочина 8 мм. Учените смятат, че имплантираната епителна тъкан е предоставила възможност на влакната от двете страни на раната да се съединят, използвайки като материал присадените нерви от глезена.

3 месеца след втората операция, извършена в невро-рехабилитационния център “Аксон” във Вроцлав, пациентът усетил свиване на мускулите в лявото си бедро. 6 месеца след това Фидика направил първите си крачки с помощта на физиотерапевт.

2 г. след лечението той пристъпва, макар и с проходилка. Според хирурзите след възстановяването си Дарек ще може отново да се върне към нормалния си живот, да ходи и дори да кара кола.

“Това, което беше постигнато, е повече от стъпването на човек на Луната”, коментира проф. Джефри Резмън, шеф на Института по неврология към “Юнивърсити колидж Лондон”, който ръководи британския екип. Процедурата е пробив, който ще доведе до историческа промяна за безнадеждните случаи на хора, които са осакатени от травма на гръбначния мозък, смята Резмън.

Българският неврохирург, за когото целият свят говори, е възпитаник на Първа немска гимназия в София и на Медицинския университет във Вроцлав. През 2008 г. д-р Табаков прави първата в света трансплантация на епителна тъкан от носа в гръбначния мозък. От 2010 г. работи заедно с проф. Резмън по усъвършенстване на метода.

 

Източник: standartnews.com

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*