Българският бияч от Паралимни с 18 месечна присъда

Вчера Гражданският съд в Паралимни постанови присъда от 18 месеца затвор за Асен Асенов за нанасяне на тежка телесна повреда на Георги Тасев от Паралимни в нощта на 24 срещу 25 май 2015 година.

Асен ще излежава наказанието лишаване от свобода в затвора в Никозия, но при добро поведение ще излезе след 15 месеца.

Голяма е вероятността той вече да е изтърпял наказанието си, а пребития Георги Тасев още да обикаля болниците…

Георги-Тасев-2Днес пострадалият Георги с горчивина каза: „Разочарован съм, болно ми е на душата. Дадоха му много малка присъда за това, което ми стори. Също като в България…, гледаме всяка вечер по телевизията, и там насилниците ги съдят по някакви странни закони или изобщо не ги наказват за извършените престъпления.

Освен това Асен избяга веднага от Кипър и го търсиха с Интерпол, откриха го в България и с белезници го върнаха тук. Вече си мисля, че цялото това усилие беше напразно…

Но със съпругата ми вече сме решили, в името на справедливостта ще го съдим и ние, защото сега това дело беше „Държавата срещу Асен Асенов”. Ще го съдим заради здравословните ми проблеми, които настъпиха след този побой, днес аз не мога да работя, все още чакам ред за черепна кост, която трябва да ми бъде присадена, главата ми буквално е отворена. Не мога да работя, не мога да се наведа, не ставам за нищо. А имаме малко дете. Ако не е съпругата ми, която работи като чистачка, не зная какво бихме правили. Тя издържа семейството сега. Нямам право на болнични, защото последните три години нямам осигуровки. Работих в строителството осем години, но последните три години имам само по няколко месеца осигуровки. Оттам и нямам никакви права.”

Но да припомня събитията от миналата година: На 24 май м.г. след полунощ българинът Георги Тасев от Паралимни бе нападнат от наш сънародник и черепът му буквално бе разбит от металния бокс, с който побойникът го налагал в продължение на няколко минути.

Георги веднага е откаран в интензивното отделение в държавната болница Макариос в Никозия, където изпада в кома за два дни.

Извършена е сложна мозъчна операция, но все още на главата му зее огромна дупка, която ще бъде затворена с нова операция с полагането на черепна кост, за която чака доставка от Германия и ред за операция.

Кипърската полиция веднага издаде заповед за задържането на побойника, но той успя да се измъкне за броени часове с полет до Атина, а оттам за България. В издирването му се включи и българската полиция и в средата на октомври 30 годишния нападател Асен Асенов Янков бе доведен в Кипър за явяване пред съда.

Минаха осем месеца от инцидента, при който по чудо Георги остана жив, но нетрудоспособен, без обезщетение, без възможност за болнични и пенсиониране по болест в Кипър. Поредният случай на българин, нямащ право на равно третиране по кипърското законодателство заради неплатени осигуровки.

Само преди две седмици писахме за друг българин, който една не загуби живота си при заболяване, нямащ здравна карта и лекуван по милост в болницата в Ларнака. Петър Симеонов е вече в България, изпратен с помощта на Българското посолство и група българи от Ларнака, за което им благодарим.

За пореден път приканваме, не оставяйте живота и сигурността на семейството си на случайността. Не се съгласявайте в никакъв случай да работите без осигуровки. Изисквайте от работодателя си трудов договор и ясни условия, при които ви наема. А ако се опитват да ви прецакат, търсете правата си навреме.

Ева Иванова

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*