Омбудсманът на Кипър защити правото на чуждестранни съпруги на кипърски граждани да получават държавна помощ

 

Само защото съпругата на кипърски гражданин, търсещ държавна помощ, не притежава гражданство на Републиката, това не означава, че трябва да им бъдат отказани такива, каза омбудсманът Мария Стилияну-Лотидис. Според неотдавнашен доклад на омбудсмана по въпроса, службите за социално подпомагане не признават молбите на съпрузите на трима кипърски кандидати за държавна помощ, защото са чужди граждани. Лотидис призова социалните служби да преразгледат случаите.

Първият случай се отнася за човек от Пафос със здравословни проблеми, който през 2014 г. подава заявление за държавна помощ като добавя жена си във формуляра. Социалните служби отхвърлили молбата му и му съобщили, че пенсията за инвалидност и обезщетението за пенсионери с ниски доходи, които получава, е достатъчно, за да покрие месечните му нужди. Тъй като съпругата му е гражданин на трета страна и в момента е имала разрешение за пребиваване, тя не може да бъде регистрирана в неговата молба. Двойката имат брак от 2012 г.

Второто оплакване се отнася до жена от България, която съобщава, че не е включена като „зависима“ в молбата за държавната помощ, която съпругът й получава, защото не е кипърски гражданин. Жената, е в Кипър от 1992 г. и е омъжена за кипърски гражданин от 2005 г. Тя разказва, че когато съпругът й подал молба за държавна помощ през 2010 г., службите за социално подпомагане изчисляват като „зависимо“ само детето им, но не и нея.

Третият случай е аналогичен да предишните два.

„Смятам, че специфичният подход на службите за социални грижи е в резултат на погрешно тълкуване и неправилно прилагане на разпоредбите на съответния закон“, се казва в доклада на омбудсмана.

Съпрузите, каза тя, са отговорни за подпомагането на другия и ако се докаже, че не са в състояние да направят това, държавната помощ трябва да покрива и техните нужди. „Фактът, че имиграционната служба предоставя на чуждестранни граждани, съпруги на кипърски граждани, разрешително за пребиваване, по никакъв начин не променя законовото задължение на техните съпрузи да ги подкрепят, като покриват техните разходи за живот“, продължи Мария Стилияну-Лотидис.

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*