България: Отнемат колите на пияни и дрогирани шофьори

Добре е да го знаете!

Полицаите вече прибраха тир и лек автомобил

Новите промени в Наказателния кодекс, които засягат шофирането в нетрезво състояние, влизат в сила от днес 10/08/2023. Ще бъде доказана собствеността на автомобила – дали е собственост на водача или на работодателя.

Полицията е задържала шофьор на тир с над 3 промила алкохол и водач на лек автомобил, шофирал под въздействието на наркотични вещества.

И двете моторни превозни средства са иззети като доказателство по досъдебното производство.

“Ще бъдат върнати или конфискувани в зависимост от решението на съда. Отнемат се в полза на държавата, като държавата в лицето на НАП ги разпродава на търг “, заяви Мария Маркова, ръководител на Районната прокуратура в Бургас, предаде БНТ.

“Автомобилите, които ще бъдат конфискувани, ще бъдат на паркинг, собственост на МВР, и ще бъдат под охрана”, допълни комисар Калоян Калоянов, директор на Областната дирекция на МВР в Бургас.

По думите му се уговарят и допълнителни места.

“Има възможност за репатриране на автомобилите както чрез общинската фирма, така и чрез частни, които минават като разноски по досъдебното производство. Работи се за разкриване на кръвна лаборатория в Бургас”, допълни комисар Калоян Калоянов.

Той поясни, че по Черноморието по време на летния сезон са командировани служители на “Пътна полиция” с автомобили и технически средства от вътрешността на страната, проверките са засилени.

Според промените шофьор, задържан на волана с концентрация на алкохол в кръвта, по-висока от 1,2 промила, ще се наказва с конфискуване на автомобила му в полза на държавата. Същото важи за заловените да шофират след употреба на наркотици. Ако шофьорът не е собственик на автомобила, който управлява, той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство.

В сезон на отпуски сме и много от нас планират да пътуват до родината. И ако в Кипър пиян водач може да отнесе само една глоба и няколко точки, то в България вече отнемат превозното средство. 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*