Безплатен енергиен одит в 160 домакинства в Ларнака в рамките на Европейския проект FIESTA

В Европа, приблизително 29% от потреблението на енергия е в жилищния сектор, като най-голям дял (около 66%) се пада за отоплителни и охладителни нужди.

pr1Община Ларнака участва в тригодишен проект с името FIESTA, започнала през октомври 2014-та, който се финансира от програмата Интелигентна енергия за Европа (Intelligent Energy Europe). Целта на проекта е да се намали потреблението на енергия и емисиите на въглероден двуокис за домакинствата в страните, които участват, като се фокусира върху намаляване на потреблението на енергия, необходима за отопление и охлаждане. Проектът ще бъде проведено енергийни одити в семейства с деца, които обикновено имат много висока консумация на енергия за отопление и охлаждане и да предложи мерки за спестяване на енергия и намаляване на енергийните разходи.

Проектът FIESTA включва 19 партньори от пет южни европейски страни (Испания, Италия, Хърватия, България и Кипър). В проекта се предвижда сътрудничеството на няколко местни агенции и услуги, като например училища, социални жилища, потребителски групи и екологични организации, доставчици и монтажници на уреди за отопление и охлаждане, които ще работят за успешното изпълнение на дейностите по проекта.

От Кипър участват общините Ларнака и Лимасол. Ползата от участието на семейства в проекта е безплатен енергиен одит, чрез който ще се актуализират, включващи пестене на енергия с помощта на софтуер, разработен в рамките на проекта FIESTA. Освен това, участниците ще участват безплатно в лотария за електроуреди от висок енергиен клас.

До края на проекта се очаква да се проведат 2100 енергийни одити в домакинства, в 14 различни градове в Европа.

Заинтересованите семейства могат да получат повече информация чрез сайта на http://www.fiesta-audit.eu/el/, на телефон 24816556 или посещавайки офиса на програмата, който се намира на 3-ти етаж на кметство Ларнака.

Соларните дървета в Бургас по проекта Фиеста
Соларните дървета в Бургас по проекта Фиеста

В България, в Бургас вече “посадиха” атрактивната инсталация “Соларни дървета”, която бе монтирана на площад “Тройката”, в близост до Съдебната палата в Бургас, предаде Булфото.

Това е пилотен проект на Община Бургас, която се старае да внася едновременно модерни и полезни нови елементи в градската си среда. Поради сложната си форма инсталацията най-много наподобява дървесна растителност, но сякаш пренесена от друга планета.

Соларните дървета ще предоставят места за сядане, работна площ и ефектно осветление през тъмната част на денонощието. Осигурява се възможност за едновременно зареждане на 2 инвалидни колички и до 12 мобилни устройства посредством USB портове.

През деня фотоволтаичните панели ще преобразуват слънчевата енергия и ще я използват за зареждане на свързаните устройства. Неизразходената част няма да се губи, а ще се съхранява в акумулаторен блок.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*