Безплатен достъп до архивите на PIO

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кабинета взе решение, че обществеността вече ще има достъп до държавните архиви на вестниците безплатно, каза говорителят на правителството, Никос Христодулидес .

В писмено изявление той заяви, че кабинетът е одобрил свободното използване на архивите на вестници на (PIO) за всички лица, „без изключение“. Архивите на PIO включват около 10 000 тома на гръцки и английски език вестници, публикувани в Кипър от началото на британското колониално управление през 1878 г. до днес, както и копия на кипърските турски вестници и тези, публикувани от кипърските гръцки или гръцките общности в чужбина. „Това е не само архив, а част от културното наследство на острова, но също така е ценен инструмент за стотици студенти, изследователи, журналисти и обикновени граждани, които посещават сградата PIO в Никозия всяка година“, добави говорителят.

Микрофилмови системи, които са в сила от 1995 г. сега са придружени от цифрови файлове и софтуер, който дава възможност за търсене по ключови думи.

Той каза, че до този момент всички потребители на архивите на PIO са заплащали такси за използване на дигитализираните файлове – 4,35 евро на час и 2 евро на час за ползване на микрофилми.

„Решението на кабинета да се премахнат потребителските такси за използването на архива на PIO дава възможност за пълен и свободен достъп на всички граждани до основни източници на информация, в съответствие с практиката в повечето страни в Европа“ каза Христодулидес.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*