Кипър: В навечерието на празниците хиляди гладуват и мизерстват

Благотворителни организации, общинската хранителната банка и епископството в Лимасол се обединяват, за да осигурят храна, играчки и дрехи на стотици семейства в нужда за тази Коледа, поради забавяното при обработката на заявленията за Гарантирани минимални доходи.

Общинската хранителна банка в Лимасол в момента поддържа около 150 семейства, а епископството помага на 400 семейства на месец с хранителни пакети, цифра, която по време на празниците ще скочи до 700.

отец Исаак
отец Исаак

В допълнение, социалната кухня на епископството подготвя топла храна за 2,000 човека на ден, включително 700 ученици и около 40 деца от семейства с един родител, каза отец Исаак, който управлява схемата за подпомагане, пред Sunday Mail.

Според него, около 7000 семейства са получавали подкрепа от неправителствени организации, благотворителни организации, хранителни банки и църкви. Според него основната причина за нарастване броя на хора в нужда е забавянето на обработката на документите за ГМД.

“Броят на хората, идващи за топла храна в кухнята се увеличава още повече. Миналата година нямаше толкова много ученици, но тази година броят им чувствително се увеличи”, казва той. „Често пъти получаваме обаждания от различни хора, с молба да се помогне на определени семейства”, добавя той.

Еврокомисаря по правата на човека Нилс Мюизинек при посещението си миналата седмица на острова коментира, че процедурите по кандидатстване за прекалено дълги и сложни и призова правителството да създаде условия за бърза обработка на заявленията и даването на социални помощи на нуждаещите се граждани.

Не всички обаче са съгласни, че забавянето на социални помощи увеличава броя на нуждаещите се. Според служители на социалните служби, броят на нуждаещите се тази година е паднал с около 50% тъкмо поради въвеждането на ГМД.

В петък в предаване на живо по телевизията се включи социалният министър за случая на баща на пет деца, който заяви, че му е дошло до гуша да кандидатства за ГМД, след като вече бил отхвърлен. „Каква Коледа, не ми стига умът как ще нахраня децата си”, заяви той в предаването.

По време на предаването бе включен и социалният министър Зета Емилианиду, която заяви, че детските добавки вече са изплатени и властите правят всичко възможно за бързото разглеждане на заявленията за ГМД. Освен това тя вече е разпоредила социалните работници да посетят дома на бащата от предаването.

Реакцията на обществеността веднага след предаването бе впечатляваща. Десетки хора са се обадили и са предложили помощ под формата на храни, пари и всичко друго, от което се нуждае семейството.

Историята на този баща показва нарастващото чувство на милосърдие и доброта.

Има много подобни истории…, разведен мъж живее в колата си година и половина. Заявлението му за ГМД е отхвърлено, защото получавал 650 евро като нощен охранител. А той живеел в колата си, за да може да плаща издръжката на сина си, ученик в гимназията. Човекът предпочел да помага на детето си, вместо да си наеме жилище.

Празниците, трудни дори за семейство с ниски доходи, да не говорим за хората с нулеви източници на пари, идват в момент, когато народните представители, (посочено в доклада на генералния одитор) получават € 3,640.33 заплата, допълнително € 1,945.75 квоти за покриване на тяхната работа, месечна добавка за секретарски услуги от € 1,025.16 и месечни пътни разходи на € 683.44.

Докато на депутатите се плаща еднократно сума за пътни разходи, Лимасолската митрополия доставя безплатна храна за местните църкви в области като Закаки, Полемидия, Меса Гитония, Петър и Павел и Агиос Николаос, като хората трябва да хващат автобус на свои разноски, за да стигнат до пунктовете. “Тези места са далеч и хората трябва да пътуват, за да се нахранят, а някои от тях дори не разполагат с кола”, казва отец Исаак.  „Ние никога няма да върнем някой, но трябва да сме сигурни, че наистина са нуждаещи се. Веднъж записани в някоя от програмите за подпомагане, те получават карта. Освен това в момента върви кампания по събиране на дарения, като основните нужди са дълготрайни храни като ориз, макаронени изделия, консервирани мляко, детски храни и консумативи, както и всякакви играчки за деца.

За да се свържете с епископство в Лимасол, можете да се обадите на тел. 25 341 758, а за контакт с местна хранителна  банка на 99 947 673, ако имате желание да помогнете в навечерието на празниците или да се запишете.

СМ

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*