Анастасиадис: Корупцията е “по-голяма от очакваното”

Президентът Никос Анастасиадис заяви, че мащабите на корупцията в Кипър са по-големи от очакваното и призова генералния одитор не се правят компромиси, когато става въпрос за добро управление, както и да продължи работата си с по-строги мерки.

“За съжаление тя съществува и при встъпването ми в длъжност установих, – и това не е по вина на правителство A или B – че корупцията е много по-голяма от това, което очаквах преди да вляза във властта”, каза Анастасиадис.

“Искам да ви благодаря и да ви поздравя,” каза той на Одисеас Михаелидис, който представи на президента годишния доклад за 2013 г..

От назначаването му, Михаелидис е изиграл важна роля в разкриването на множество закононарушения в публичния сектор, най-последният такъв случай е този в Пафос.

Анастасиадис каза, че е щастлив да отбележа, че Михаелидис не се шегува и че най-накрая, позицията на нарушителя – избран или назначен – вече не се взима  под внимание.

“Има редица случаи, които в миналото са не са били разследвани, както се случва днес,” каза президентът.

“Не се колебайте, независимо за кого се отнася, включително и за мен; трябва да бъдем безкомпромисни, ако са установени нарушения в доброто управление”, каза президентът.

Михаелидис каза, че проблемите в Кипър могат да бъдат разделени в две категории: тези, които са свързани с корупция, както и тези, свързани с грешни решения, поради неадекватност, непознаване на правилата, както и липсата на институции, които да гарантират правилни решения.

Политическите партии също се споменават в годишния доклад за 2013 г. в това, че почти всички са подали непълни финансови отчети.

Две партии, са представили отчети за 2012 г. и осем – за 2013 г., се казва в доклада. Установено е обаче, че в повечето случаи финансовите отчети са имали пропуски.

“До преди седмица, почти всички партии са имали неуредени въпроси, които пречат на нашата работа, за стартирането на одита”, каза Михаелидис.

Одиторът каза, че е поискал от комисиите на партиите да напомнят за необходимостта да се съобразят със закона.

Налагането на глоба е механизъм, който законодателите дадоха на комисията  , която очакваме да упражнява тази власт по начин, който да действа като лост, за да принуди страните да подготвят своите отчети, каза Михаелидис.

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*