COVID19 в Кипър, новините от 19 март

Днес са регистрирани девет нови случая на инфекции с Covid-19, което доведе до 67 случая в контролираните от правителството райони, 20 в окупираните територии, общо 87 заболели на острова .

Шест от новите потвърдени случаи са свързани с хора, които са влезли в контакт с лице, което преди това е дало положителен тест.

Останалите три нови случая са хора, завърнали се от чужбина, а именно: България, Италия и Великобритания. Не се споменава националността на завърналият се от България.

Според здравното министерство 37 от 67 инфекции на Covid-19 на юг са свързани с хора, които са били в контакт с потвърдени по-рано случаи.

*

Правителството изпрати съобщение, призоваващо хората да ограничат излизанията си навън

Днес, четвъртък – 19/3/20/, Правителството на Република Кипър изпрати текстово съобщение до мобилните номера на хората с молба да ограничат движението си до абсолютно необходимото.

Текстовото съобщение подчертава важността на самоизолацията и намаляването на контакти с други хора.

Съобщението гласи: „Намираме се в критичен етап. Изолацията минимизира разпространението на коронавирус. Ограничете движенията до абсолютно необходимото. Защита на високорисковото население.“

*

Lidl Кипър въвежда от днес, четвъртък, приоритетно време за пазаруване за потребителите на възраст над 65 години, както и за хората с увреждания, които ще бъдат единствените, допуснати в първите часове на магазините.

Тази инициатива ще се прилага всеки ден от 7 до 10 часа и в неделя от 8 до 10 часа във всички 17 магазина на Lidl в Кипър.

Потребителите се приканват да следват инструкциите на служителите на входовете на магазина.

*

Студентите вече могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ от 750 евро, за да останат в страната, в която следват

Студенти в чужбина вече могат да кандидатстват за държавната помощ от 750 евро, за да покрият разходите си, тъй като не е разрешено да се върнат в Кипър за Великденските празници.

Платформата, хоствана чрез уебсайта на образователното министерство, ще приема заявления за безвъзмездна помощ от днес, 19 март до 22 април.

Заявленията ще бъдат проверявани щателно от образователното министерство, а заявителите трябва да потвърдят, че пребивават в чужбина по време на великденските празници.

За да изтеглите формата, посетете страницата на министерството на образованието:  http://www.moec.gov.cy/

Формата можете да изтеглите от ТУК: http://enimerosi.moec.gov.cy/archeia/1/ypp10574b

Телефоните за контакт са: 22804002, 22804050, 22804053, 22804055.

*

Удължен е срокът за подновяване на МОТ

Срокът на валидност на сертификатите за превозни средства (МОТ), изтичащи след 17 март, е удължен до 31 март.

*

Самостоятелните автомивки и тези на бензиностанциите спират работа до 13 април. Автосервизите засега ще работят.

*

Всички уроци и изпити за нови водачи на МПС в Кипър са прекратени от 19 март съгласно новите разпоредби, издадени от правителството. Вероятната дата да заработят отново, е първата седмица на юни.

*

Министърът на здравеопазването Константинос Йоаноу в четвъртък издаде заповед, която гласи, че всички регистрирани лекари и медицински сестри са на пряко подчинение на министерството/министъра от 20/3/2020 от 18:00 часа и да изпълняват възложените им задачи.

Здравното министерство също обяви промяна в начина, по който хората със симптоми на Covid-19 докладват на властите, вместо да се обадят на 1420.

В сътрудничество с медицинската асоциация (CyMA) и здравноосигурителната организация (HIO), министерството призова представителите на обществеността, които представят симптоми, свързани с коронавирус, да се обадят на своя общопрактикуващ лекар (GP) и да следват инструкциите. Личните лекари ще се свържат, когато е необходимо, с отдела по епидемиология на здравното министерство, за да решат съвместно как да се справят със ситуацията и ще информират своя пациент.

*

Държавната болница в Лимасол бе затворена, след като в сряда педиатър, който работи там, даде положителна проба за коронавирус. Все още не е обявена дата за отварянето й.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.