29 октомври – Втори Български Фолклорен Фестивал – Лимасол 2017

 

На 29 октомври 2017-та в Герамасогия – Лимасол в 17:00ч. ще бъде дадено началото на Втория Български Фолклорен Фестивал, организиран от ФФ „Соватчии” с хореограф Теодоси Теодосиев.

ФФ „СОВАТЧИИ” Лимасол е създадена през 2015г. от Теодоси Теодосиев и само за две години фолклорната формация стана добре известна на българите в Кипър. Тази година стартира група за начинаещи танцьори и в Пафос. Почти не минава български празник без тяхно участие. Преди година Теодоси организира първия фолклорен фестивал на крайбрежната улица в Лимасол, с идеята и надеждата събитието да стане традиция и да се провежда всяка година.

За читателите на списание БГ Фактор, Теодоси каза:

„Много ни се иска да възродим традицията на българските събори в Кипър. Веднъж годишно да се събираме на едно място и да покажем какво сме постигнали през годината не само ние, а и другите танцови формации за деца и възрастни. Тази година в събитието ни ще участват детските фолклорни групи от почти всички български училища в Кипър, малките балерини от “ILIAHTIDA” Ларнака, кипърския състав “Dance Studio” Ларнака, кипърски фолклорен ансамбъл от Лимасол и разбира се, Фолклорна школа „Канатица”, с ръководител Радослав Георгиев и оркестър „Соватчии” със солист Добрин Добрев. Вярваме, че ще привлечем не само българска публика, а и кипърска от района на Лимасол.

Разбира се, ще има традиционна българска скара и бира, щандове с български продукти, мед, козметика, керамика, книги и други.

Посъбрах малко опит от първия фестивал и други участия и искам да кажа на всички, че тези проекти не са лесни за осъществяване, свързани са със сериозно финансиране, което ние не получихме до момента. Надяваме се на подкрепа, но все още очакваме отговори… Каквото и да се случи, Фестивал ще има! Казвам го по повод пуснатите слухове, че събитието може и да се отмени поради липса на средства! Няма такава опция. Работим активно втори месец за фестивала и ще го направим. Безплатно, без вход или разни такси!

Очакваме българите от цял Кипър да дойдат и да се повеселим заедно. Обещаваме музика и танци до полунощ!

Всички сте поканени!”

 

 

Оставете коментар

Вашия email адрес няма да се показва


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.