Хиляди в Кипър страдат от дегенеративни заболявания на очите

Повече от 15 000 души в Кипър страдат от заболявания на ретината и от макуларна дегенерация, съобщи ръководителят на новоучреденото дружество Pancyprian Retina Society (PRS) Джордж Продрому.

Дружеството има за цел да повиши информираността и да насърчава действия срещу дегенеративните заболявания на очите, които причиняват слепота.

Организацията има за цел също така да подкрепя хората с дегенеративни заболявания на ретината, макулата и зрителния нерв и да насърчи предлагането на лечение.
Дегенеративните заболявания на ретината и макуларната дегенерация са причина за слепота на милиони по целия свят и на повече от 15,000 души в Кипър, каза Продрому. „Тези заболявания са нелечими до момента и те се идентифицират с генни мутации. Изследователите смятат, че един на всеки пет души в общата популация носи тези генни кодове“, каза той. „Тъй като слепота никога не може да бъде предотвратена, е от съществено значение насърчаването на ранната интервенция за лечение на дегенеративните очни заболявания и за финансиране на научни изследвания за намиране на нови методи за лечение”, заяви генералният секретар на PRS, Христакис Николаидес.
Ръководителят на Retina International, Кристина Фастер, призова кипърското правителство да предоставят точна и ранна диагностика на заболяванията на ретината, да организират генетични консултации, терапии и достъп до икономически приемливи форми на рехабилитация и лечение.

За връзка с Pancyprian Retina Society (PRS) тел.22 813383, email: pot@logos.cy.net

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*