Стоп на китайския фестивал на кучешкото месо в Юлин!

В Юлин, лятното слънцестоене бележи идването на най-горещите дни за китайския град. Градът празнува астрономическите събития тази година, на 21 юни с годишния фестивал на кучешкото месо. Известно е, че традицията започва през 1990 г., но местната практика на хранене с кучешко месо датира от векове.

Според китайската традиция, яденето на кучешко месо стимулира вътрешна топлина, което го прави храна, която отблъсква зимния студ. Съществува и суеверие, че консумацията на кучешко  месо носи късмет и здраве. Активисти от организации за защита на животните казват, че над 10,000 кучета са били убити за фестивала.

В Китай няма закон за защита на правата на животните, но експертите все пак  твърдят, че фестивалът е незаконен.

Такъв законопроект бе предложен през 2009 г., за да накаже злоупотреби с животни с 6000 юана (над $ 900) глоба и две седмици арест. Той гласи също, че организациите, признати за виновни за продажба на кучешко или котешко месо ще се глобяват с от 10 000 юана (1600) до 500 000 юана (80.000 $). Към днешна дата,  Националния народен конгрес не е гласувал закона, защото все още се чака становище по него.

Все пак някои правни експерти твърдят, че фестивалът е незаконен съгласно наредбите, приети от Министерството на земеделието през 2013 г., които изискват лабораторна карантина за животни преди транспортиране, практика, която е “рядкост да се види”, казва адвокат по правата на животните, господин Зианг, пише „Чайна Дейли“. Нещо повече, много кучета са откраднати, отвлечени, взети от домакинствата, което прави документа за кучешка търговия труден за прилагане. През 2011 г. обаче, китайски активисти спряха камион за транспортиране на кучета към ресторант и платиха 115 000 юана (тогава, около $ 17000), за да освободят животните.

Тази година, в допълнение към петицията,  много известни личности се присъединиха в знак на протест срещу фестивала в Юлин в  китайската  версия на Туитьр. Актрисата Сун Ли качи снимки на сина си с тяхното куче,  актрисата и певица Ян Mи публикува възражението си към варварството с „Анти-Юлин фестивал“  плакат, който превзе китайските социални медии.  В плаката червена сълза пада от окото на куче , което казва: “Моля, не ни яжте. Ние сме приятели.”

Във фейсбук също се води кампания за спиране на фестивала, като всички подкрепящи я поставят на стените си следния статус: #STOPYULIN2015.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*