Служители на CYTA протестират пред Президентския дворец

Стотици служители на Кипърската Телекомуникационна компания (CYTA) излязоха пред Президентския дворец в понеделник сутринта на протест.

Днес правителството ще се опита да изглади нерешените въпроси по отношение на правата на работниците от CYTA, след като тя бъде приватизирана. Всяко решение от Министерския съвет обаче, ще трябва също така да бъде прието и от пленума.
Пет основни синдикати се борят срещу всеки модел на приватизация на CYTA, заявявайки, че те са готови да приемат преструктуриране и по-нататъшното развитие на организацията, ако е необходимо.
От друга страна, има и потенциални инвеститори, които имат желание да вземат компанията в свои ръце. В интервю за държавното радио, председателя на ДИКО Никола Пападопулос заяви, че е наложително правителството да остане в контрола на CYTA, независимо от всяка приватизационна сделка и че правата на работниците не са застрашени. Международните кредитори, които също са част от играта, ясно показаха, че приватизацията на телекомуникационната компания трябва да се състои. Според социологични проучвания общественото мнение за приватизацията на CYTA е предимно позитивно.
Председателят на ДИСИ Авероф Неофиту в събота заяви, че гласът на гражданите не е чут, гласът на обикновения потребител. „Две хиляди служителите не могат да говорят от името на 800,000 кипърските гърци”, каза той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*