Ръст на безработицата в Кипър

Регистрираните безработни в Кипър са се увеличили с 69,2% този август в сравнение с август 2019 г., след като много бизнеси, свързани с туристическата индустрия, останаха затворени, показва статистика на Кипърската статистическа служба (Cystat).

Броят на регистрираните безработни достигна през август 34996 лица, в сравнение с 33815 през юли.

Тъй като много хотели на целия остров останаха затворени през август поради ограничения туризъм, хиляди сезонни служители останаха без работа това лято.

Допълнително в редиците на безработните влязоха 6 022 души, от дейности по настаняване и хранене.

Големият годишен ръст се дължи и на други 2 117 души, регистрирани от търговския сектор, 889 души от транспорта и складирането, 659 регистрирани, които са принадлежали към спомагателни услуги и 623 от професионални, научни и технически дейности, докато други 483 безработни са регистрирани от производството.

За да се избегне разпространението на коронавирус, Министерството на труда нареди автоматично подновяване на регистрираните безработни и нови регистрации на безработни без тяхното физическо присъствие чрез подаване на документи онлайн.

Очаква се до края на годината безработицата в Кипър да обхване до над 10% от населението, след края на мерките за държавна подкрепа за бизнеса след октомври.

Източник: Cyprus Mail

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*