Приятели, читатели, сънародници

Думи за сбогом…

След 10 годишна дейност, „Българският Вестник” в Кипър преустановява своята работа.

Благодарим на всички ви, че през тези десет години бяхте с нас!

Заедно свършихме доста работа в Кипър. Започнахме с Тодор Здравков в годината преди влизането на България в ЕС, юли 2006-та, без нужните умения или опит, но с голямо желание и ентусиазъм. Беше си като стрелба в тъмното. Основното, което ни водеше, бе липсата на българско издание за българите в Кипър. Сега, след толкова години все още се удивявам на смелостта, риска и куража, които сме имали.

Трудно ми е да изброя всички събития инициирани от „Българският Вестник” в Кипър, но сред тях се открояват десетки информационни срещи на българската общност с представители на министерства и ведомства от България и Кипър, срещите, организирани с кипърските синдикати, шестте Български събора в Кипър, които бяха нашата запазена марка, конкурсите, празниците, Отличията на „Българският Вестник”, които връчвахме четири години на изявени българи на острова, изложби, презентации и още… Станахме близки без да ви познаваме… Приехте ни безусловно, а ние се радвахме с вас на всяка извоювана победа. Благодарим!

В екипа на „Българският Вестник” работиха Георги Донков като гл.редактор, дизайнерите Лилия Радичкова и Веселин Петров, журналистите Диана Бедросян, Бистра Долапчиева, Живка Милова, десетки помощници,  ентусиасти и симпатизанти, водени от мисълта за единна и силна  българска общност на острова. Днес им благодаря от сърце!

Началото…

Още помня десетките ни срещи по градове, радостта от истинско и актуално българско издание, което се списва от хора, пребиваващи в Кипър, живеещи в ритъма, болките, проблемите и радостите на нашата общност. Помня акциите, които проведохме заедно за събиране на средства за поставянето на барелефа на В.Левски в Българското посолство в Никозия, подпомагането на българи, изпаднали в беда. Винаги бяхме заедно, винаги ни разбирахте и подкрепяхте, вярвахте ни… Днес нямам смелостта да коментирам единството на българската общност в Кипър…

Снимки: Архив на “Българският Вестник” в Кипър 2006-2016

Винаги съм чувствала „Българският Вестник” като наша обща рожба, създадена с много любов, ентусиазъм, отгледана и достигнала до незрялата десет годишна възраст. През годините на кризата хиляди българи напуснаха острова, но контактите ни не спряха. Влизаха и четяха сайта на вестника и се информираха, коментираха, питаха и сравняваха, вълнуваха се заедно с нас.

На 5 декември 2015-та направихме Благотворителен концерт с участието на български изпълнители на острова. Благодаря на Цвета Христофору и Кипърска Оперна организация, Мариос Андреу, добруджанският славей Галина Дурмушлийска, Добрин Добрев, Меги Башова, Адриан Славчев, Светломир Димитров, Васил Панчев, на танцьорите от Школата за Танци „Мамбо” и на прекрасната Мария Карапита, на незрящия ангел Кириакос, който не пусна акордеона почти през цялата нощ… Благодаря на малките Стефани и Йоаннис, които се бореха за първите места в конкурса за млади таланти на канал Сигма, които в края на концерта ни поздравиха с най-красивите български песни. Отправям благодарност към застрахователната компания Олимпик и фирма Булчийз, които спонсорираха този концерт. Благодаря и на стотиците, които ми повярваха, дойдоха и ни подкрепиха. В тази вечер от сцената обещах, че ще продължим.

Днес обаче заявявам, че се оттеглям от „Българският Вестник” в Кипър, колкото трудно и тежко да ми е. Не искам да прозвучи като оправдание, но причината е повече от ясна – поредната злоупотреба с името на „Българският Вестник” в Кипър, използвано в последните две-три години без свян от вестник „Български новини” над името на изданието им. Изморих се, нямам сили вече да споря, че това бе името на вестника ни.

Това е последната ми публикация от името на „Българският Вестник” в Кипър. Ако Бог е рекъл, ще продължа да ви информирам за случващото се в Кипър, но под друго име.

Вече е факт регистрацията на новата българска медия на острова – списанието BG ФАКТОР Cy, първото българско списание на острова, което ще стартира със събраните средства (2300 евро) от благотворителния концерт. Някои веднага може да реагират, че подкрепиха „Българският Вестник”, а сега излиза друго издание. Уверявам ви, моето желание бе точно такова, вестникът да продължи! Изработих 52 страници на вестника и ги спрях по изброените причини. Двуседмичен труд отиде на вятъра. Реших, че това не може да продължи, защото читателите реално не знаят коя медия четат и кой какво представя.

Дали списанието BG ФАКТОР Cy ще издържи и продължи, не мога да ви кажа. Ако вие и българският бизнес го подкрепят, ще го има. За себе си зная от 11 април 2016-та, денят, в който взех това решение, че ще направя всичко по силите си да го има.

Рано е да обявя редакционния екип, ще го представя в първия брой през юни. И дано черна котка не пресече пътя ми отново…

Днес се сбогувам с идеята „Българският Вестник” в Кипър, сбогувам се с дългогодишния си съдружник Тодор Здравков, с хилядите читатели и приятели, с повечето от които лично се познавам, колкото и да ми е тежко… Ако някога съм обидила или засегнала някого, моля да ми прости.

Благодаря на всички ви! Бъдете живи, здрави и много щастливи!

Ева Иванова

2 коментара

  1. Жалко ! Ще ми липсвате !
    Пожелавам ви ,отново да имате възможността да сте със верните ви читатели !
    Благодаря !

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*