Политическите партии в Кипър за преговорите

ДИСИ:Трябва да положим всички усилия, за да възобновим диалога

Докато управляващата ДИСИ и опозиционната АКЕЛ като че ли са съгласни, че единственият начин да се променят турските действия, е да се върнат към преговорите, други партии са се заели с намирането на други начини.

Гражданският алианс предложи кипърската гръцка страна да не се връща към преговори, освен ако не се оттеглят писмените предложения на президента Никос Анастасиадис от Кранс-Монтана.

Елени Теохарус от „Солидарност“ коментира, че въпреки многобройните искания на партията й, президентът няма да предаде писмените предложения, които според тях също трябва да бъдат публикувани.

Лидерът на АКЕЛ Андрос Киприану заяви, че кипърските гърци вече виждат отрицателните последствия от колапса на преговорите. „За да се противопоставим на турските действия, трябва да се стремим към подновяване на преговорите въз основа на рамката, внесена от генералния секретар на ООН“, каза той и призова другите политически партии да осъзнаят критичността на събитията. „Не са случайни действията на турската страна по отношение на маронитските села и слуховете за отварянето на Вароша“, продължи Лидерът на АКЕЛ.

Лидерът на ДИСИ Авероф Неофиту казва, че трябва да се положат всички усилия за възобновяване диалога възможно най-скоро.

ДИКО и ЕДЕК се фокусират повече върху изготвянето на мерки за противодействие на Турция.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*