Прощални срещи на Ейде в Кипър

Еспен Барт Ейде ще пристигне днес на острова, за да проведе прощалните си срещи с лидерите на двете общности. Срещите му насрочени за 3 август сутринта с президента Никос Анастасиадис и кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ. Очаква се това да бъдат последните му срещи с двамата лидери, тъй като норвежкият дипломат ще се кандидатира на парламентарните избори в страната, насрочени за 11 септември.

По-късно в хотел Ledra Palace в буферната зона двамата лидери, Анастасиадис и Акънджъ, както и други политици, членове на дипломатическата общност, представители на гражданското общество и медии, са поканени на прием. Това ще бъде последното посещение на Ейде на острова като специален съветник на Генералния секретар на ООН за Кипър.

Разговорите на ООН за мир в швейцарския  град Кран-Монтана се състояха между 28 юни и 6 юли, но не успяха да постигнат плодотворни резултати. Разговорите под егидата на ООН, имат за цел обединяването на Кипър, разделен от турското нашествие през 1974 г., под федерален покрив.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*