ПАМЕТ: Днес се прощаваме с народната певица Любка Рондова

Напусна ни един от най-разпознаваемите гласове на родната фолклорна музика народната певица Любка Рондова

 

Любка Рондова е родена в костурското село Шестово, Егейска Македония през 1936 година. По време на гражданската война в Гърция, когато много българи от Македония се сражават на страната на комунистите, тя е изведена от страната като дете-бежанец. Така Рондова споделя съдбата на много българи от Егейска Македония, които вместо да бъдат настанени в родината си, биват изпратени в други социалистически страни.

Живяла е в Полша и Чехия. Завършва Славянска филология в Прага. Въпреки големия натиск, оказван върху българските бежанци да се заселят в Скопие, а не обратно в България – Рондова и семейството й се завръща в пределите на родината през 1960 г.

Image_5367035_407Цели 56 години след депортацията Любка се връща в родното си село, за да види полуразрушена бащината си къща.

Заживява в София, където постъпва в най-стария в България ансамбъл за народни песни и танци „Гоце Делчев”. Прекарва там 30 години от живота си.  Дълго време е солистка и лице на ансамбъла.

През 1980 г. Рондова прави първите си записи в Българското радио, а след това и в “Балкантон”.

За приноса ѝ към развитието и популяризирането на българската култура народната певица става носител на орден “Стара планина” на 22 май 2002. Сред големите признания е и ордена “Кирил и Методий” II степен и златен медал “Петко Войвода”.

Дълбок поклон!

https://www.youtube.com/watch?v=kYCjgUlOBKM

един коментар

  1. ПОКЛОН,ВЕЧНА И ПАМЕТ,ЩЕ ЖИВЕЕ ЗАВИНАГИ В НАШИТЕ СЬРЦА.БЛАГОДАРЯ ЗА ТОВА ЧЕ Е БИЛА ЧАСТ ОТ МОЯ РОДЕН ГРАД КАВАРНА НА СЬБОРА С БЬЛГАРИЯ ВСЬРЦЕТО 2009

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*