Откриване на банкова сметка в Кипър

Откриването на банкова сметка в Кипър си е истинско приключение, да не кажа „Мисия невъзможна“ от първия път!

Противно на препоръките на правителството към всички банки за олекотяване на процедурата, действителността е друга. Важат старите правила! С предварително заявена среща със съответния служител! И не повече от 3-4 клиента на ден!

Днес станах свидетел на подобна ситуация в обслужващата ме банка. Сънародници пред мен искаха да открият банкова сметка, тъй като за да получат обезщетението за безработица заради COVID 19, трябва да имат  такава.

Единият е от доста години в Кипър, а другият новодошъл и в случая бяха работодател-работник.

Носеха част от необходимите документи – жълт лист, осигурителен номер, лична карта, паспорт.  Оказа се, че не са достатъчни! Записаха ги за 11 май.

Изненада ме изискването на браншовия мениджър, кандидатът за банкова сметка трябвало да знае добре гръцки или английски език, при положение, че единият говореше отлично гръцки език. След кратка препирня, това изискване отпадна.

След подробна консултация с този служител, уточнявам необходимите документи за откриване на банкова сметка:

Договор за наем

Жълт лист

Лична карта/паспорт

Осигурителен номер, справка от социално осигуряване.

Платена сметка за ток, телефон или вода поне шест месеца назад, на която да е виден актуален адрес.

Момчетата носеха и кесия с дребни монети и искаха да им бъдат обменени в банкноти. Отказаха им категорично. Сега това не било приоритет в дейността им. На реакцията на единия, че само тези парички имат, служителката с цинична усмивка отсече: „Не ви вярвам“!

Опитаха да отворят сметка в друга банка, откъдето направо им отказаха.

Обадиха се и други сънародници, срещнали затруднения в откриването на банкова сметка. Съветът ми е, ако ви откажат на гише, опитайте да се срещнете и разговаряте с някой от мениджърите и потърсите решение на проблема.

Бюрокрацията наистина е в ход. И ако продължи така, хора, имащи право на обезщетения заради коронавируса, няма да могат да ги получат.

Пожелавам ви успех!

Ева Иванова

 

2 коментара

  1. Във статията пише, че тези които искали да си отворят банкова сметка, били от дълги години в Кипър и имали жълт лист
    Въпросът ми е следният?? Тези хора къде са си получавали парите от отпуските??? Това ме навява на мисълта, че или са работили без социални или всичко написано е лъжа!!!

    • В случая момчето си има жълт лист и осигурителен номер, но е заминало от Кипър преди две години и януари се връща обратно. Когато е тръгнал от Кипър за България, закрил банковата си сметка с намерението да не се връща обратно. Понякога нещата не ставата така, както ги искаме. И този случай е точно така. Като новодошъл, живее при приятел и няма договор за наем на свое име. Това се разигра пред очите ми, бяхме на съседни гишета. Ако смятате, че поднасям невярна информация и си лъжа за спорт, просто не четете.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*