Нов законопроект за удължаване договорите на медицинските сестри

Здравното министерство се очаква да внесе скоро законопроект, предвиждащ шестмесечни договори за медицинските сестри, които ще заменят действащите в момента  и 30 месечни трудови договори отворен тип на всички медицински сестри, работещи в държавните болници, съобщи ръководителя на комисията по трудовите въпроси Андреас Факонтис. Законопроектът е част от една по-широка дискусия сред членовете на комитета относно проблемите на персонала в държавните болници.

11e96-nosokomeio-strikeСлед срещата, Факонтис каза, че една трета от служителите в държавните болници са временно наети лица или договорно наети служители. От 700 лекари, 300 имат договори за по 15 дни, а 920 от 2400 медицински сестри са наети като временно наети лица, което създава „огромни проблеми във функционирането на държавните болници”, каза Факонтис.
Той също така призова правителството да разгледа въпроса за приспадане на 10 на сто от заплатите на новоназначени медицински сестри, тъй като в момента има медицински сестри, работещи в продължение на осем години и все още им се приспадат тези 10% от техните заплати всеки месец.

Предвижданите промени са в резултат от стачните действия на членовете на PASYDY.

Споразумението обаче не отговаря на изискванията на медицинския персонал, членове на съюза PASYNO, които излязоха на двудневна 12-часова стачка миналата седмица.
PASYNO призова своите членове да гласуват в подкрепа на неопределени стачни действия от 15 март.
Общи срещи ще се състоят през седмицата и гласуването ще се проведе на 7 март.
Според съобщението на съюза исканията на медицинските сестри е да бъдат оценени и платени – като научен персонал с по-високи заплати.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*