Президентът се срещна с Бан Ки-мун и Кери

Президентът Никос Анастасиадис имаше отделни срещи в неделя с генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун и държавният секретар на САЩ Джон Кери в Ню Йорк.

С Бан Ки-Мун, Анастасиадис обсъди, не само кипърския проблем, но и регионални въпроси и кризата със сирийските бежанци.
Според източници на CNA, Генералният секретар на ООН е доволен от напредъка в преговорите за разрешаване на Кипър въпрос. Анастасиадис сподели, че има нужда Турция да подкрепи думите си за подкрепа за разрешаване на проблема с действия.

Президентът на Кипър имаше среща и със специалния съветник на ООН Еспен Барт Ейде, с директора на МВФ Кристин Лагард и старши Държавния департамент на САЩ Виктория Нуланд около финансирането на Кипърския въпрос. В изказване пред журналисти след срещата, Анастасиадис заяви, че е информирал Бан Ки-Мун за напредъка в преговорите, както и проблемите, пред които лидерите тепърва ще трябва да се изправят. “Помолих за съдействие не само от Генералния секретар, но и от всички, които са ангажирани и от всички страни за постигане на решение на кипърския въпрос възможно най-скоро. Решение, което обединява нашата родина, премахва окупационните войски, и което създава перспективи за бъдещо развитие, че ще остане член на Европейския съюз, както и че ще отговори на очакванията на хората”. “Ние не налагаме крайни срокове, нито времеви рамки. Ако има добра воля и решителност, ще постигнем напредък “, каза Анастасиадис.
“Генералният секретар приветства ангажимента на лидерите да работят неуморно, за да се постигне разрешение на въпроса възможно най-скоро”, каза говорителя на Бан Ки-Мун.
В същото време, той изрази и силната си ангажираност и подкрепа към кипърския народ в този критичен момент, добави той. В писмено изявление, говорителят на правителството Никос Христодулидес каза, че дискусията с Кери е била много продуктивна и е обърнато специално внимание на необходимостта Турция чрез конкретни стъпки и действия да докаже на практика, че наистина желае и работи за разрешаване на Кипърския въпрос.
“Имаше и обширна дискусия за нашите двустранни отношения, нашето стратегическо партньорство”, каза Христодулидис. “Важно е, че САЩ признава стратегическата роля, която Република Кипър играе в Източното Средиземноморие и ние вярваме, че чрез по-нататъшно укрепване на нашите отношения, тази роля също ще се засили.”
Състояха се срещи между САЩ и турски официални лица, а кипърският въпрос “Определено беше на първо място в дневния ред”, каза той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*