Кипър се присъедини към пакта за отбрана на ЕС

 

Кипър беше една от 23-те държави-членки на ЕС, които подписаха пакт за отбрана на ЕС Pesco в Брюксел.

„Това е щит, който ще защитава Република Кипър като европейска граница от всякакви външни интервенции“, заяви президентът Никос Анастасиадис.

„Това не е агресивно, а отбранително споразумение и е от голямо значение, защото ключовият аргумент на Турция, че присъствието на турската армия ще допринесе за защитата на Република Кипър от външни интервенции, вече се неутрализира“. Споразумението за започване на текущо структурирано сътрудничество в областта на отбраната беше подписано от министрите на външните работи и отбраната на Австрия, Белгия, България, Чешката република, Хърватия, Кипър, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, , Холандия, Полша, Румъния, Словения, Словакия, Испания и Швеция. Изявлението беше предадено на върховния представител Федерика Могерини.

Пактът включва всички правителства на ЕС, с изключение на Великобритания, която напуска блока, Дания, която се отказа от отбраната, Ирландия, Португалия и Малта.

Кипър подписа пакта „Pesco“, след като кабинетът одобри предложение за участие на Кипър в него миналата сряда, два дни след като президентът Никос Анастасиадис се срещна с френския президент Емануел Макрон в Париж. Франция и Германия са водещи за увеличаване на това сътрудничество в целия блок.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*