Кипър: Разчистване на минните полета в буферната зона

Голяма част от 27-те хиляди противопехотни мини са разчистени в периода 2004-2011-та, заяви Кристин Лунд, главнокомандваща силите на  UNFICYP в Кипър.

mine_fieldОт края на май в буферната зона работи 20 членен камбоджански екип, специалисти по обезоръжаване на противопехотни мини, които открили и обезвредили противопехотни и противотанкови мини, руско и американско производство.

Генерал-майор Кристин Лунд заяви пред медиите, че районът на село  Маммари в буферната зона вече е разчистен и не представлява риск и мястото е напълно безопасно.

В продължение на три месеца екипът работи в неблагоприятни условия, тъй като трябваше при високи температури да изкопаят и обезвредят десетки мини, да проследят и разчистят района буквално сантименър по сантиметър.

мини2“Безопасността на местните хора е първи приоритет за UNFICYP и екипа за разминиране, като разминирането на Кипър се дължи на доброто сътрудничество от двете страни“, заяви тя пред медиите.

Все още обаче няма напредък по въпроса за достъп до четирите останали минни полета в буферната зона, три от които са положени от Националната гвардия и едно от турските сили. Тя повтори призива на Генералния секретар на ООН Бан Ки Мун за предоставяне на достъп до тези минирани райони, за да бъде изчистен най-после Кипър.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*