Кипър: Полицията разпръсна със сила мирна демонстрация в Никозия

Със сигурност полицията няма повод да се гордее с употребените мерки за разпръскване на демонстрантите в събота в Никозия.

Водно оръдие, сълзотворен газ, дронове за проследяване на демонстрантите, бой с палки бяха сред методите на полицията, която вярваме, че трябва да ни пази и да се грижи за реда и сигурността на гражданите.

Десетки пострадаха, осем човека са арестувани, има и такива със сериозни травми…

Веднага след появяването на първите кадри от действията на полицията, в социалните мрежи се появиха гневни коментари, осъждащи насилието и терора над хората, излезли да протестират срещу корупцията и мерките срещу Ковид.

Ръководителят на ДИСИ Авероф Неофиту осъди прекомерното използване на сила и призова за независима проверка.

Стотици хора в този ден казаха „СТИГА“, разтревожени от държавния авторитаризъм, неуспешното управление по време на пандемията, хаоса в страната, липсата на работа, непрестанните глоби, разбита икономика и бизнес. Стотици семейства нямат с какво да нахранят децата си, други стоят на тъмно и студено, заради неплатени сметки, задълженията на много семейства към банки и институции с всеки изминат ден растат и светлина в тунела няма.

Масовите събития, митинги и демонстрации са забранени от януари 2021 заради обявените противоепидемични мерки за ограничаване на Ковид-19, което определя насрочената демонстрация като незаконна.

Но се питам, как хората могат да изразят мнението си, ако не излязат и го заявят. Питам се, кой разпореди полицията да действа по този начин, вместо да охранява митинга и да не допуска ексцесии и провокации.

Години наред твърдя, че в Кипър има истинска демокрация. Извоювана точно с такива протести на широката общественост. Днес обаче поставям под съмнение твърдението си и се питам какво се случва в мирен и слънчев Кипър. Дали не отвориха вратата на толкова критикувания и омразен фашизъм, донесъл безброй щети и болка на много народи.

Не одобрявам действията на полицията и смятам, че отговорните лица трябва да понесат отговорността си.

Демонстрантите искаха това, което искаме всички бедни хора по света – честно управление, работа, хляб, поминък и спокойствие за семействата си.

Ева Иванова

Снимка Cyprus Maill

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*