МВФ похвали усилията на Кипър за реформи

джери райсГоворителят на МВФ Джери Райс в четвъртък похвали усилията на Кипър за реформи, като се отбелязва, че извършените промени са започнали да се отплащат.

Две години след сключване на спасителния план за  € 10 млрд, който включваше превръщане на банковите депозити над € 100 000 в собствен капитал на банките, заедно с контрола върху капитала, Кипър се върна към растеж след 14 поредни тримесечия на рецесия.

“Връщането на растеж е много добра новина за Кипър и кипърския народ. Тя показва, че техните усилия и трудни реформи започват да дават резултати “, каза Райс на пресконференция.

Той добави, че кипърските власти са приложили “много сложно преструктуриране на банковата система, което премина успешно и се стигна до вдигане на контрола върху капиталите, което от своя страна ги върна  на международните пазари”, като отбелязва, че публичните финанси са се подобрили значително.

“Целта е да има растеж, създаването на работни места, повишаване на жизнения стандарт и по всичко личи, че вече е постигнат напредък”, каза той.

Изпълнителният съвет на МВФ се очаква да помисли за преглед и одобряване на комбинираните пето, шесто и седмо ниво на програмата за Кипър на срещата на 19 юни.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*