Кабинетът разреши преговори с Exxon-Mobil, Qatar Petroleum, Eni и Total за три офшорни блока

Кабинетът реши в сряда да се започнат преговори с енергийните гиганти Exxon-Mobil, Qatar Petroleum, Eni и Total, за проучване и експлоатация на въглеводороди в трите офшорни блока на Кипър, заяви министърът на енергетиката.

ExxonMobil и Qatar Petroleum ще преговарят за блок 10, италианската Eni и френската Total за правата на проучване и експлоатация в блок 6, каза енергийният министър Йоргос Лакотрипис. Отделни разговори ще се провеждат с Eni по отношение на блок 8. Компаниите са представили оферти за търга, който бе обявен по-рано тази година. Eni, заедно с Южно Корейския KoGas вече имат разрешителни за блокове 2, 3 и 9. Total има лиценз за блок 11 и е отказал правата за блок 10 през миналата година. Exxon-Mobil и Qatar Petroleum са новите участници на енергийната сцена в Кипър.

Приключването на преговорите с победителите в третия кръг на търга зависи от много фактори и може да завърши в края на януари, началото на февруари 2017.

Всеки договор ще бъде с продължителност от седем години разделен на три периода, три години за първата фаза, и по две години за втората и третата.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*