Държавният департамент санкционира кипърски фирми, финансирали Башар ал Асад

Съединените щати са наложили санкции на един кипърски гражданин и три дружества, регистрирани на острова във връзка с подпомагане на сирийския президент Башар ал Асад, стана ясно в сряда.

Те са Никос Николау, Ezegoo Investments Ltd, Primax Business consultants Ltd, and Hudsotrade Ltd регистрирана в Лимасол. Последната фирма има и адрес в Москва. Общо санкциите, които бяха наложени са на четири физически лица и шест фирми, в това число и руска банка.
Според изявление на Министерството на финансите, “Никос Николау е обявен днес, че материално подпомага и действа за или от името на определени юридически и физически лица, включително на правителството на Сирия, Йоанис Йоану, Piruseti Enterprises Ltd и Кхури. Мудалал Кхури се смята, че притежава или контролира пет от фирмите и подпомагат не само правителството на Сирия, но и централната банка също.
В декларацията на Министерството на финансите се казва, че Йоану е изпълнявал длъжността директор на многобройните дружества свързани с Мудалал Кхури.

През 2014 г., Николау е бил директор на регистрираната в Кипър  Primax Business Consultants Limited частично притежавана от Мудалал Кхури.
Той е бил директор и на Hudsotrade, която също се счита от Министерството на финансите, че е притежавана или контролирана от Мудалал Кхури.

Руската Financial Alliance Bank също е санкционирана, както акционерът с 19% Кирсан Илюмзинов.

За повече информация на сайта:

https://www.treasury.gov/press-center/press-releases/Pages/jl0287.aspx

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*