ДИСИ предлага да се компенсират банковите вложители и акционери, изгубили пари при подстригването

Председателят на ДИСИ Авероф Неофиту заяви, че неговата партия планира да внесе предложение за създаване на фонд за компенсиране на вложителите и инвеститорите, които са загубили средства при банковата криза от 2013 г.

Докато конституцията не позволява на парламента да отпусне средства, той може да създаде законодателната рамка, така че изпълнителната власт да може да предостави необходимите средства за компенсиране на хората, когато икономическият растеж и бюджетните излишъци позволяват това да се случи. Той категорично отхвърли, че предложението идва заради политическите възможности преди президентските избори през следващата година.

Намерението за създаване на такъв тип компенсационен фонд беше посрещнато със смесена реакция.

Председателят на Гражданския алианс и кандидатът за президент Йоргос Лиликас, които заедно представиха предложението на парламента, заяви, че създаването на компенсационния фонд ще заличи „тази социална несправедливост“.

От друга страна Александрос Апостолидес, който преподава икономика в Европейския университет в Кипър, заплаши, че ще се обърне към съда, ако парламентът приеме такъв закон.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*