Германия отхвърли гръцките искания за репарации от Втората световна война

Министърът на икономиката на Германия нарече искането на Гърция за 278.7 милиарда евро репарации от Втората световна война “глупаво” във вторник, докато германската опозиция заяви, „е Берлин трябва да изплати принудително  заем, датираща от нацистката окупация.

Гръцкият заместник-министър на финансите Димитрис Мардас отправи искането в понеделник, наблягайки на емоционалната страна на въпроса в момент, когато мнозина в Гърция обвиняват Германия, най-голямият им кредитор, за строгите мерки за икономии и рекордно високата безработица, свързани с двата международни спасителни заема на обща стойност 240 милиарда евро.

Зигмар Габриел, който е министър на икономиката и немски вицеканцлер, нарече искането “глупаво”, казвайки, че Гърция в крайна сметка има интерес от изстискване на малко свобода на действие на нейните партньори от еврозоната, което да помогне на Атина да преодолее дълговата криза.

“И тази свобода няма абсолютно нищо общо с Втората световна война или плащане на репарации”, каза Габриел, който е лидер на социалдемократите (SPD), младши партньор в управляващата коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел.

Берлин подчертава по въпроса за репарациите, че Германия с чест е изпълнила задълженията си, включително изплащане на  115 млн Deutsche марки на Гърция през 1960 г.

Говорител на министерството на финансите, каза във вторник, че позицията на правителството, остава непроменен.
Екхард Рееберг, бюджетен експерт за консерваторите, обвини Атина за умишлено смесване на проблема с кризата и реформите, наложени от международните кредитори на Гърция с въпроса за репарациите и обезщетенията.

“За мен образът на 278,7 евро предполагаеми военни дългове е нито разбираемо, нито приемливо,” каза той за Ройтерс.

“Въпросът за репарациите за нас е приключен, както от политическа, така и от правна гледна точка.”

Но искането на Гърция към Германия да изплати принудителния военновременен заем в размер на 10,3 милиарда евро намери подкрепа от германската опозиция. Членове на Зелените и крайно лявата партия Linke  казват, че Берлин трябва да плати.

Мануел Сарацин, експерт по европейска политика за Зелените, и Анет Грот, член на лявата партия и председател на Германо-гръцката парламентарна група, заяви пред Ройтерс, че Берлин трябва да изплати т.нар окупационен заем, който нацистка Германия е принудила банката на Гърция да направи през 1942.

Берлин и Атина трябва “заедно и по взаимно съгласие” да предявят всякакви други претенции към Международния съд в Хага, каза Саразен.

Тя каза, че германското правителство трябва, най-малкото, говори с Атина за това, как се стигна до този размер.

“Категоричното “Nein” на германското правителство със сигурност не може да се оставя така. Това е позорно 70 години след края на войната, “каза Грот.

Габриел каза, че Германия трябва да продължи да се пита дали е направила достатъчно във връзка с Втората световна война.

Той каза, че “Договорът за окончателното решение по отношение на Германия”, подписан през септември 1990 г. от тогавашната Западна Германия и Източна Германия с четири от от съюзниците от Втората световна е поставил “официално край” на дебата за репарации, но Германия не може – в обозримо бъдеще – да сложи черта на своите отговорности, които произтичат от Втората световна война. (Reuters)

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*