Мирните преговори ще вървят напред

Кипърската гръцка страна е готова да оттегли решението си за прекратяване на участието си в ръководените от ООН преговори.

“Ние сме готови да оттеглим решението си за спиране на участието ни в ръководените от ООН преговори, с цел да се създадат перспективите, които ще позволят на уреждане на кипърския проблем, чрез задълбочен и искрен диалог, далеч от всякакви заплахи и сплашване,” каза говорителят на правителството Никос Христодулидис във вторник.
Решението идва след като специалният съветник на ООН за Кипър, Еспен Барт Ейде, заяви, че преговорите за решаване на кипърския проблем ще бъдат възобновени след изборите в окупираните райони на Кипър , които ще се проведат на 19 април.

Мирните преговори бяха преустановени през октомври миналата година, след като турският кораб “Барбарос” нарушени изключителна икономическа зона на Кипър и Анкара издаде NAVTEX. NAVTEX е подновена през януари 2015 г. и изтече на 06 април 2015.

Междувременно турският кораб се оттегли от ИИЗ на Кипър.

Говорителят заяви, че по време на срещата на президента на Кипър Никос Анастасиадис във вторник сутринта с Ейде, последният е предал на президента съобщение от Турция, че след оттеглянето на кораба Barbaros, Турция няма да пристъпи към подновяване на неговата NAVTEX и ще подкрепи възобновяването на съдържателния диалог върху кипърския проблем.

Отбелязвайки, че “диалогът не може да се възобнови незабавно, заради изборния процес в окупираните райони”, той каза , че “ние трябва да чакаме”, добавяйки, че “междувременно и до възобновяване на преговорите, ще имаме възможност за проверка на гаранциите, които Ейде ни предостави.”

Той отбеляза, че Турция ще улесни процеса, след като не участва в незаконни дейности “като тези, които видяхме през октомври на 2014 г.” и ще подкрепя процеса на преговори по същество начин.

В отговор на въпрос, Христодулидис увери, че кипърската гръцка страна ще работи с оглед постигане на перспективи за положителен резултат от преговорите. “Това е нашата цел”, подчерта той, като добави, че “са необходими също политическа воля и конкретни действия от другата страна.”

Запитан дали Ейде има писмено уверение от турския президент Реджеп ТайипЕрдоган, говорителят отговори: “Не. Няма писмено уверение от г-н Ердоган. Той донесе послание от турското правителство.”

Запитан за методологията, която трябва да се следва, говорител отбеляза, че “ние ще продължим от мястото, където нещата бяха оставени през октомври 2014 г.”

Христодулидис също каза, че енергийното планиране на Република Кипър продължава нормално. Той отбеляза, че “въпросът за природните ресурси винаги на Репубика Кипър е бил на масата за преговори и е бил обсъден по време на втората фаза на преговорите. “

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*